Tom Coronel wereldkampioen Independents Trophy in WK Toerwagens

23/11/2009 08:39

Press Release

Leusden, 22 november 2009 - Perfecter had het seizoen 2009 in het WK Toerwagens (WTCC) voor SEAT niet kunnen eindigen: op het stratencircuit van Macau won SEAT-fabriekscoureur Gabriele Tarquini de titel bij de rijders, SEAT werd Wereldkampioen bij de merken en de Nederlandse SEAT-rijder Tom Coronel won de titel bij de privérijders. Eerder al had het Spaanse SUNRED-team, dat de SEAT van Tom Coronel onder de vlag van SEAT Team Holland inzet, de titel bij de privéteams gewonnen. Dat betekent dat SEAT dit seizoen alle vier de titels in het FIA WK Toerwagens gewonnen heeft!

Het SEAT Sport-fabrieksteam had met Gabriele Tarquini en Yvan Muller op de eerste twee plaatsen in het rijderskampioenschap al een perfecte uitgangspositie voorafgaand aan het laatste raceweekeinde van het seizoen op het 6,12 kilometer lange Guia-stratencircuit in Macau. Ook stond SEAT voorafgaand aan de finale aan de leiding in de stand van het merkenkampioenschap. Anderzijds is Macau altijd goed voor afwisselende races, waarvan de uitkomst vaak zeer onvoorspelbaar is. Dat ondervonden ook Yvan Muller en Gabriele Tarquini: beide rijders beschadigden hun SEATs Leon TDI in de kwalificatietraining zeer zwaar, waardoor het team de handen vol kreeg om de auto's tijdig voor de wedstrijden te repareren.

Dat lukte echter, en Gabriele Tarquini leverde de mooiste beloning voor de inzet van de monteurs door de rijderstitel veilig te stellen. De Italiaanse routinier had aan de tweede plaats in de eerste race en de vijfde plaats in de tweede wedstrijd genoeg om zich Wereldkampioen te mogen noemen. Uniek: met zijn leeftijd van 47 jaar is Tarquini de oudste FIA-wereldkampioen in de historie van de autosport! Na de titel van Yvan Muller in 2008 betekent het succes van Tarquini de tweede wereldtitel op rij voor SEAT. "Fantastisch, een geweldig succes voor SEAT en voor mijzelf, waar ik erg blij mee ben. De strijd was dit seizoen bijzonder zwaar, maar dat maakt het resultaat des te mooier," aldus Gabriele Tarquini. De Wereldkampioen van vorig jaar, Yvan Muller, sloot het seizoen af op de tweede plaats in de eindstand van het WK.

Titel voor Tom Coronel

De Nederlandse SEAT-privérijder Tom Coronel kwam als leider in de tussenstand van de 'Independents Trophy', het klassement voor privérijders in het FIA WK Toerwagens, naar Macau. Daar wachtte de Nederlandse SEAT-rijder een lastige taak, want in Macau is voor privérijders traditioneel het dubbele aantal punten te verdienen. In de eerste race in Macau was Coronel de best geklasseerde privérijder en daarmee stelde hij uiteindelijk de titel veilig. Voor Coronel was het zijn tweede overwinning in de 'Independents Trophy' na zijn eerdere succes in 2006. "Het hele seizoen hebben we zo constant mogelijk gescoord, want dat is waar het in dit kampioenschap uiteindelijk om gaat. Dank aan SEAT, importeur Pon Car en mijn sponsors TW Steel en McGregor, die dit succes mogelijk hebben gemaakt," zei Coronel na afloop van de finale. "Dat we dit seizoen zowel bij de rijders als bij de teams de titel hebben gepakt, is een prachtig succes." SEAT Sport-directeur Jaime Puig was ook vol lof over de prestaties van Coronel: "Naast het winnen van de kampioenstitels bij de rijders en de merken maken de successen bij de privérijders dit fantastische seizoen voor SEAT compleet!"

Alle informatie over SEAT en Tom Coronel in het WTCC is te vinden op: www.rtlgp.nl en www.seat-world.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.seat-world.nl