Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
124 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 23 november 2009)


Vermindering regelgeving. Zowel de rijks- als de gemeentelijk overheid delen te pas en te onpas mee dat er regels geschrapt moeten worden. Deregulering heet dat. Echter het lijkt wel dat voor iedere regel minder er elders weer twee nieuwe bijkomen. Veel energie wordt er in gestoken, maar het blijkt toch veel moeilijker dan gedacht wordt. Ondertussen blijven veel burgers en ondernemers in hun doen en laten gehinderd worden door de soms overbodige regelgeving.

Het voortdurend praten over het wegstrepen van regels en het doen blijft voor veel mensen onzichtbaar. B en G wenst daar wat aan te doen. Enerzijds om de burger en de ondernemer het tastbare bewijs te geven en anderzijds om de politiek een spiegel voor te houden.

B en G wenst voor de gemeente Utrecht dat er binnen in het Stadhuis drie grote borden komen. Eén bord bevat de regels die weggestreept zijn, het tweede bord bevat de nieuwe regels die er bij gekomen zijn en het derde bord bevat de verzoeken om bepaalde regels weg te strepen aangedragen door burgers en organisaties.

Verder wenst B en G dat er aan iedere ambtenaar of burger die een regel aanlevert die daadwerkelijk weggestreept kan worden een boekenbon ontvangt.

Concreet de volgende vragen:
1. Bent u bereid om in de hal van het stadhuis (en eventueel wijkbureaus) drie borden te plaatsen zoals hiervoor is aangegeven?
2. Bent u bereid om iedere ambtenaar of burger die een regel aandraagt die daadwerkelijk weggestreept wordt uit de verordening een boekenbon te geven?


---- --