FNV Bouw

Startschot leefstijlcampagne bij ROC

Maandag 23 november gaf de sterkste man van Nederland, Jarno Hams, bij ROC ASA SBBO het officiële startschot voor een grote campagne voor leerling-bouwvakkers. De volledig ingerichte truck, waar het campagneteam het hele land mee rond reist, stond om 09.00 uur voor de deur van het ROC in Leusden.

In het praktijklokaal vertelde Jarno de leerlingen hoe te tillen en hoe je slim met je lijf omgaat. "Het gaat om explosieve kracht, die moet uit je benen komen en niet uit je rug. De basis is: goed staan, goede schoenen en een rechte rug." aldus de sterkste man van Nederland. Vervolgens waagden een aantal leerlingen zich, onder toeziend oog van Jarno, aan het tillen van 70 kg en het verplaatsen van een band van 250 kg. Jarno Hams: "Techniek is de meester."

Jan de Weerd, Mister Universe 2006, benadrukte dat ook goede voeding belangrijk is om fysiek zware arbeid vol te houden. "Met een gezond ontbijt met weinig vet, goede calorieën en eiwitten begin je goed aan de dag. En de ene calorie is de andere niet!"

Overgewicht en fysieke belasting zijn risicofactoren die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Goede voeding en voldoende bewegen zorgen voor een gezond lichaam. In de bouw is een goede conditie van belang om de fysiek zware arbeid vol te houden. Door onder andere veilig te tillen en regels met betrekking tot gevaarlijke stoffen of geluidshinder in acht te nemen kan ziekteverzuim verminderd worden.

FNV Bouw wil - samen met zorgverzekeraar Menzis en arbo-instituut voor de bouw, Arbouw- met deze campagne werknemers in de bouwsector op jonge leeftijd voorlichten en bewust maken van de gevaren van ongezonde voeding en verkeerde of overmatige fysieke belasting. Met een hindernisbaan gaan teams van leerlingen de strijd met elkaar aan en worden ze gecoacht door een deskundige op het gebied van fysieke belasting. Een diëtiste geeft informatie over gezonde voeding en in de FNV Bouw-truck zijn pc's met internetverbinding waarop testjes gedaan kunnen worden.

Na de aftrap op maandag 23 november rijdt de truck tot en met donderdag 17 december het hele land door, langs ROC's en samenwerkingsverbanden.