Evangelische Omroep

Nr.289
Hilversum, vrijdag 20 november 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 48

Ingang Oost, maandag 23 november, 19.25 uur, Nederland 1 Tijdens een verhuizing heeft Joost Verbraak een metalen buis door zijn lip gekregen. Gerard Pruysen heeft ernstige hartklachten en wordt meteen naar de hartcatheterisatie-afdeling gebracht. Mevrouw Van de Veeken heeft pijn aan haar onderarm. Deze is kortgeleden na een spontane breuk geopereerd. De heer Van de Bergh is door iemand anders heeft in zijn hand geboord.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 24 november, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ontmoet Manuel de drie maanden oude Bryan Vosselman en zijn ouders. Al tijdens de zwangerschap werd duidelijk dat Bryan met een schisis of hazelip zou worden geboren. Maar er bleek nog meer aan de hand te zijn. Bryan heeft ook de zeldzame ziekte van Hirschsprung, een darmaandoening. Een deel van zijn dikke darm moet nu verwijderd worden. Daarnaast maken we kennis met meneer Walch die na een tumorverwijdering al bijna anderhalf jaar revalideert. Ondanks veel tegenslag houden hij en zijn vrouw de moed erin. De 38-jarige Marco Klaver komt naar de gipskamer. Hij heeft een nogal bizar ongeluk gehad. En Manuel neemt een kijkje bij kinderchirurg prof. Van der Zee. In zijn laboratorium oefenen chirurgen ingewikkelde handelingen die nodig zijn tijdens kijkoperaties bij zeer jonge kinderen.

De Kist, dinsdag 24 november, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: Willem Ouweneel, bioloog, filosoof, theoloog, hoogleraar, docent, prediker en publicist. Hij schreef meer dan honderd boeken en is een veelgevraagd en bekritiseerd christelijk spreker. Ouweneel kan niet leven zonder boeken en daarom wil hij zijn kist met boeken beplakken. De dood kwam dichtbij toen zijn moeder overleed. Ouweneel heeft haar voor zijn ogen zien sterven. Deze man, die overal woorden voor vindt, kan niet omschrijven wat er op dat moment precies gebeurde. Voor hem is sterven een doorgang naar de hemel. Daar is hij heel stellig over. De hel is voor hem een moeilijker thema. Het mogelijke bestaan van de hel en de vraag wie daar terecht komen, zorgt voor een oprechte worsteling met en twijfel aan zijn geloof.

XMIX, woensdag 25 november, 13.17 uur, Nederland 3 De trofeeëndief
Telkens als iemand een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen, steelt een boef de prijs. XMIX probeert de trofeeëndief tijdens een taart-eet-wedstrijd in de val te lokken. Maar hoe moeten ze dat aanpakken? XMIX heeft een idee. XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Helpt, donderdag 26 november, 17.10 uur, Nederland 2 Afganistan, dan denken we meteen aan oorlog, de Taliban en aan "onze mensen" die daar heen zijn en gevaar lopen. Christel is arts en werkt in de meest afgelegen provincie Badakhshan van het land. De plaatselijke bevolking woont nog primitiever. De gezondheidssituatie is zorgelijk. 2 op de 5 kinderen wordt niet ouder dan 5 jaar. We spreken Beg Mahmad, hij komt zijn dochtertje, Bibi Jon, wegen dat een chronisch ondergewicht heeft, ze woog nog geen kilo bij de geboorte, de helft van een tweeling, haar broertje was te zwak en heeft het niet gehaald. In totaal heeft hij 4 zoontjes verloren. Ik ga met Christel op bezoek bij een zwangere vrouw, Sangimo, zij heeft een veel te hoge bloeddruk en is bang voor zichzelf en haar ongeboren kindje. Van de 10 zwangerschappen is er 1 dodelijk voor de moeder, dat kan tijdens of na de bevalling zijn. Er zijn ondertussen in de vallei 45 gezondheidswerkers opgeleid die zwangeren en net bevallen moeders is de gaten kunnen houden wat betreft complicaties en bedreigende situaties. Maar zelfs dat kan niet voorkomen dat Christel soms toch te laat komt en dat moeder en/of kind overlijdt. Helpt u mee meer kinderen en baby's te redden in Afganistan, stort dan uw gift op giro 300300 tnv Metterdaad Hilversum ovv Afganistan.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 27 november, 14.50 uur, Z@pp Dromen
Elly vertelt over een koning die heel raar droomt. Dop en Kurk dromen ook heel raar. Ze dromen dat ze heel ver lopen. En dat ze bijna tegen een fietser botsen. En dat ze bijna in een kuil induikelen. En dat ze bijna van een huis vallen. En dat ze bijna tegen een vrachtwagen aanlopen. En dat ze heerlijk in slaap vallen op een lekker zacht bed. Maar dan opeens worden ze wakker! Waar zijn ze en wie is vreemde man?

De Dorpsdokter, vrijdag 27 november, 19.25 uur, Nederland 1 Dokter Marleen gaat op bezoek bij Nicky Verheij, die een blindedarmoperatie heeft gehad. Mevrouw Schouten heeft last van haar arm en vraagt Jan om advies. En ze krijgt een patiënte die wakker is geworden met een heel dik oog. Tevens gaat ze een kriebelhoest te lijf die al twee weken duurt. Als je rookt, gaat het herstel veel langzamer. Maar Christiaan weet nog niet wanneer hij gaat stoppen... De heer Visser komt bij Rosemary, omdat hij na een knie-operatie niet kan slapen. Hij wil slaapmedicatie, maar krijgt die niet. Dokter Jan wil dat mevrouw De Haan (90 jaar) met haar rugpijn toch uit bed komt en stelt voor dat ze naar de dagopvang gaat. Tevens voert hij een bloederige operatie uit aan de hand van de heer Van Genderen. Hij kwam met zijn hand tussen een container.

Checkpoint, zaterdag 28 november, 9.55 uur, Nederland 3 Als je zegt dat je je ziek voelt, willen je ouders natuurlijk wel weten of je echt koorts hebt. Hoe kun je doen alsof? We beïnvloeden de thermometer met hete thee en gaan huilen met uien. En kun je eigenlijk kots maken dat er een beetje echt uitziet? Daarna zie je hoe je je t-shirt snel droog krijgt als het net uit de was komt. Want je hebt natuurlijk geen zin om een halve dag te wachten... Tot slot een speciale test waarbij de meiden van het testteam voor het eerst tegenover elkaar komen te staan. Zijn blondjes nou echt dommer dan brunettes? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Met Niets Begonnen, zaterdag 28 november, 18.00 uur, Nederland 1 Marc Dik ontmoet kampeermiljonair Jaap van Zuijlekom. Jaren bestudeert hij in loondienst hoe het vooral niet moet om dan eindelijk de stap te wagen: Zijn eigen concept voor een kampeerzaak, de Vrijbuiter, wordt werkelijkheid! En Jaaps alles-onder-één-dak-concept slaat aan. Nederland blijkt een land van kampeerders en de klanten stromen binnen. Maar heeft al dat nieuw verworven geld hem niet vervreemd van zijn doelgroep? Marc probeert deze 'vrijbuiter' uit zijn tent te lokken en samen gaan ze op zoek naar de plek waar het miljoenenconcept ontstond. En wat heeft de tentenmaker eigenlijk met dakloze kinderen?

Nederland Zingt, zaterdag 28 november, 18.30 uur, Nederland 2 De laatste zondag van het kerkelijk jaar op 22 november, voordat de adventstijd aanbreekt, heet de Zondag van de Voleinding. We denken dan niet aan zoiets als "afronding", maar, veel meer toekomstgericht, aan de voltooiing van al Gods plannen - met onze wereld, met ons eigen leven. Op deze zondag is het de traditie om de overledenen te herdenken.

Een Goed Begin, zaterdag 28 november, 19.00 uur, Nederland 2 Esther: 'Je ziet twee kinderen maar ik zeg altijd: ik heb vijf kinderen. Twee hier en drie in de hemel' Vijf jaar geleden verwachtten Arend en Esther Schipper hun eerste kindje. Maar vlak voor de bevalling krijgen ze het afschuwelijke bericht dat hun zoontje niet meer leeft. Zijn geboortekaartje is tegelijkertijd zijn overlijdensbericht. Esther stopt haar verdriet weg. Ze wordt weer zwanger en bevalt van een gezonde zoon, Juda. En juist dan laat het verdriet zich niet meer wegduwen. Esther komt in een diepe depressie terecht. Het kost veel tijd, maar langzaam komt Esther uit dit dal en leren zij en Arend om te gaan met de dood van hun eerste kind. In de tijd die volgt, krijgen Esther en Arend nog twee miskramen te verwerken. Maar toch wordt Esther nog een keer zwanger en wordt hun prachtige Zildjian geboren. Een nieuwe start voor Arend en Esther. Want voor het eerst zijn ze in staat om zorgeloos van hun pasgeboren baby te genieten.

Mirjam bezoekt het gezin. Arend en Esther laten haar zien en horen wat voor een grote rol hun geloof en de muziek de afgelopen jaren heeft gespeeld.

Blauw Bloed, zaterdag 28 november, 19.35 uur, Nederland 2 Deze uitzending van Blauw Bloed is gewijd aan het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Mexico. Zij brengt op uitnodiging van president Felipe Calderón van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november 2009 een staatsbezoek aan de Verenigde Mexicaanse Staten. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. Hare Majesteit de Koningin wordt daarbij vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Tevens reist een economische delegatie mee. Vanuit Mexico zal presentator Jeroen Snel verslag doen van dit bezoek.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 29 november, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Johan Lukasse
Wie over de Belgische Evangelische Zending spreekt, denkt gelijk aan ds. Johan Lukasse. Jarenlang was hij als directeur het gezicht van deze jarige organisatie. Maar hij begon zijn werk heel klein als predikant en stond ook aan de basis van een christelijke bejaardentehuis en een kindertehuis. De BEZ ontstond 90 jaar geleden in België tijdens de Eerste Wereldoorlog. De organisatie is in Nederland vooral bekend van haar gemeentestichtend werk in België en de evangelisatieboten. Eind november wordt in een aantal speciale activiteiten stilgestaan bij de negentigste verjaardag van deze organisatie. Johan Lukasse vertelt hoe zijn liefde voor het gemeentewerk ontstond. Met hem gaan we op stap naar Genk en Brussel, waar hij jarenlang werkte. Een ook wil hij ons graag de twee boten van de BEZ laten zien en ook waarvoor deze momenteel worden ingezet. Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 29 november, 14.36 uur, Nederland 3 Scoren
De Bijbel: Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.
Esmat heeft maar één droom, porfvoetballer worden. Het team is zenuwachtig. Er komt een scout langs om te kijken. Esmat is goed, maar Marco ook. En de vader van Marco is de sponsor van de club, dussss... En Esmat? Hij woont in een Asielzoekers Centrum. "Weinig kans, Esmat." Marco grijnst. "Als je toch niet in Nederland mag blijven, word je heus niet gescout." Of maakt Esmat toch nog kans? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

ontopic, zondag 29 november, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Naast stemrecht ook wegstemrecht, De mens creëert God naar zijn evenbeeld en Sexy geklede vrouwen vragen om problemen (Pia Dijkstra).

Hoedoejijdat.nu, zondag 29 november, 24.00 uur, Nederland 2 'Ik ben momenteel herstellende van een viervoudige beenbreuk ontstaan tijdens het voetballen in november 2008. Hierdoor heb ik mijn baan verloren en moet in deze economisch moeilijke tijd op zoek naar ander werk. Maar al sinds mijn middelbare schooltijd heb ik moeite met beslissen welk doel ik in mijn leven stel. Ik zou het enorm waarderen als ik op wat voor manier dan ook hulp van u zou kunnen ontvangen.'

Met deze vraag van Marcel uit Deurne begint Hoedoejijdat.nu. Hij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij hem op bezoek en laat hem onder andere de tip zien van een coach, die hem aanraadt om uit te gaan proberen wat hij kan en wat hij leuk vindt. Hij krijgt de opdracht om een proefles te geven aan groep 8 van een basisschool. Het onderwerp is het menselijk lichaam. In deze les, die hij samen met een leerkracht voorbereidt, vertelt hij over zijn beenbreuk en laat hij ook de ijzeren pinnen in zijn been zien. Kan hij de leerlingen hiermee boeien? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Heeft u een doel in uw leven gesteld, iets wat u graag wilt bereiken?'

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met vragen als: 'Welk gedrag van je partner irriteert je? Hoe ga je daarmee om?' Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,