Gemeente Tilburg

Nummer
2009440CS
Datum
23 november 2009

Concernstaf
Gemeentelijke Onderscheiding voor de heer dr. R.L. Vreeman

Gouden legpenning van de gemeente Tilburg voor de heer dr. R.L. Vreeman voor de verdiensten die hij in zeer hoge mate voor de stad heeft gehad.

EMBARGO TOT MAANDAG 23 NOVEMBER 2009 ± 18.00 UUR.

Bijzonderheden:
Ruud Vreeman is na ruim 7 jaar (maart 1997 - juni 2004) burgemeester van Zaanstad te zijn geweest, op 28 juni 2004 aan de slag gegaan als burgemeester van Tilburg. Hij kan worden getypeerd als een ervaren, daadkrachtig en invloedrijk bestuurder, die sterk inhoudelijk is georiënteerd. Op 24 oktober maakte oud-burgemeester Ruud Vreeman bekend dat hij op korte termijn zou aftreden. In een verklaring gaf hij toen aan dat hij de conclusies van de gemeenteraad deelde dat er geen sprake meer was van een goede werkverhouding tussen hem en de gemeenteraad. In de raadsvergadering van 21 oktober is een motie van afkeuring aangenomen tegen burgemeester Vreeman. De meerderheid van de raad was van mening dat hij de gemeenteraad niet goed en volledig heeft geïnformeerd over de overschrijding met 1,9 miljoen euro van de verbouwingskosten van het Midi theater. Er is sprake van een motie van afkeuring, de ingediende motie van wantrouwen is niet door de meerderheid van de raad ondersteund. Door het conflict met de gemeenteraad heeft hij zijn eerste volledige termijn van 6 jaar in Tilburg niet kunnen voltooien. Er is uitsluitend sprake van een misstap in het Midi-dossier. Hiervan staat los dat oud-burgemeester Vreeman zich in de afgelopen periode van bijna 6 jaar burgemeesterschap in Tilburg op vele andere terreinen in zeer hoge mate verdienstelijk heeft gemaakt voor de stad. Hij heeft deze verdiensten als burgemeester / promotor van Tilburg, die de in- en externe relaties - ook internationaal- onderhoudt, als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid en als voorzitter van het college en de raad. En, niet in de laatste plaats, ook door middel van het (deels wisselend) vervullen van een groot aantal belangrijke (bestuurlijke)

Concernstaf
nevenfuncties in diverse gremia door het land, waardoor de bekendheid van Tilburg is gebaat en synergie is ontstaan.
Hij heeft zich door zijn bestuurlijke activiteiten voor Tilburg in zeer hoge mate verdiensten gehad voor de stad. Met de gemeentelijke onderscheiding wordt de waardering van het gemeentebestuur tot uitdrukking gebracht.




Gemeente Tilburg