Ingezonden persbericht


18 november 2009

Handtekeningen voor slavernijmonument
Muzikaal signaal aan Wethouder Grashoff

'Een Rotterdams monument om het slavernijverleden te herdenken,' dat is de grote wens van ruim 2000 voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Rotterdammers. Reden voor Peggy Wijntuin om als beschermvrouwe van Keti-Koti (afschaffing van de slavernij) op maandag 23 november handtekeningen te overhandigen aan wethouder Rik Grashoff van Cultuur.

Al geruime tijd hoort Peggy Wijntuin (ook PvdA-raadslid) dat Rotterdamse Surinamers en Antillianen graag een symbolische plek, ter herdenking van de slavernij, in hun stad willen hebben. Een signaal dat sterker is geworden sinds ze dit jaar beschermvrouwe van Keti-Koti is, dat staat voor afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Wijntuin: "Ik zie een monument als een eerbetoon aan de slachtoffers van de slavernij. Veel nakomelingen hebben behoefte aan een fysieke plek, als erkenning voor het verleden. Ze willen graag iets van hun geschiedenis in deze stad terugzien. Een symbool voor het gezamenlijke verleden, bij Rotterdam horen en je hier thuis voelen."

Maar een slavernijmonument is niet alleen voor Surinaamse en Antilliaanse Rotterdammers, benadrukt Wijntuin. "Het is een gedeeld verleden van ons allemaal. Bovendien kan Rotterdam zich met een slavernijmonument ook manifesteren als stad van de vrede, tegen onrecht en voor gelijkheid. Je spreekt je hiermee uit tegen moderne vormen van slavernij, zoals hedendaagse mensenhandel en gedwongen prostitutie. Ik hoop dat dit een krachtig signaal is voor Grashoff."

Maandag 23 november overhandigt Wijntuin de steunbetuigingen aan wethouder Rik Grashoff van Cultuur. De actie wordt muzikaal ondersteund met optredens van de Surinaamse folkloregroep Wondru. Verder zijn er diverse sprekers.


Programma:

09.30 inloop

10.00-11.00 sprekers en overhandiging