IKON


IKON-televisie
23 november 2009
Nederland 2

24.08 - 24.28 uur: FILMLAB: BRUL VAN DE LEEUW

De jonge filmmaker Thijs Schreuder verwondert zich over de groeiende achterban van Wilders en Verdonk. Op zoek naar een antwoord op het waarom komt hij uit in België, bij de 21-jarige Vlaming Peter Moelans. Moelans heeft zich opgeworpen als voorzitter van de nationalistische studentenvereniging KVHV Antwerpen.

Brul van de Leeuw is het portret van de 23-jarige Vlaming Peter. De vierdejaars student geschiedenis vecht voor het versterken van de eigen cultuur in het multiculturele Antwerpen. De staat België moet volgens hem worden opgeheven en Vlamingen moeten weer gaan staan voor hun eigen cultuur. Het helder uitdragen van christelijke normen en waarden is volgens Peter de enige manier waarop mensen met een andere culturele achtergrond zich zullen aanpassen. En dat is nodig om een gewelddadige confrontatie in de nabije toekomst te voorkomen.

Peter wil zijn strijd voor een onafhankelijk Vlaanderen met een katholieke Leitkultur echter op een nette manier voeren. Als heroprichter en praeses van de studentenvereniging het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond , probeert hij een elitegroep van studenten bij elkaar te brengen en hen intellectuele bagage mee te geven. Peter hoopt er zo voor te zorgen dat de eigen Vlaamse identiteit vanuit invloedrijke posities versterkt wordt. Andere culturen zullen zich moeten aanpassen, nadat hen de Vlaamse cultuur is aangeboden.

Thuis verzorgt Peter zijn dementerende vader. Het wegvallen van de vaderfiguur gedurende zijn pubertijd heeft diepe sporen nagelaten.

Kijk voor meer informatie op www.brulvandeleeuw.nl

Regie: Thijs Schreuder, camera: Robbie van Brussel; geluid: Kasper Koudenburg; muziek: Fiora Beuger; montage: Annelotte Medema; productie: Maarten van der Ven en Pien Da Silva Curiel