Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Campagne geeft tips voor meer veiligheid op straat

23 november 2009

Minister Ter Horst heeft op maandag 23 november het startsein gegeven voor de campagne `Meer veiligheid op straat'. De campagne, die loopt van 23 november tot en met 31 december 2009, is gericht op:
* het verminderen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak;
* het terugdringen van agressie en geweld tijdens de jaarwisseling (vanaf medio december).

Handposter Veilige Publieke Taak

Wie getuige is van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak of geweld tijdens de jaarwisseling, krijgt in deze campagne tips aangereikt hoe hij/zij kan ingrijpen. De boodschap van de campagne is dat omstanders door te handelen het daders moeilijker, zo niet onmogelijk maken om agressie te plegen. Niets is erger dan nietsdoen, is het uitgangspunt.

De boodschap bestaat uit vier elementen:
* vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan;
* bel 112;
* blijf bij het slachtoffer;
* maak foto's voor de politie en meld je als getuige.

De campagne bestaat uit twee televisiespots (een voor de veilige publieke taak en een voor de jaarwisseling) en drie online filmpjes (twee voor de veilige publieke taak en een voor de jaarwisseling. Omdat ook gemeenten, politie en andere sectoren meedoen met de campagne, is er voor hen een toolkit met posters en andere middelen die ze zelf kunnen inzetten. Ook is er de website www.Nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat (extern) . Het eerste spotje is te zien op maandag 23 november om 8.54 uur op Nederland 2.

De campagne past in het koepelthema veiligheid, waarin de rijksoverheid alle campagnes over veiligheid plaatst. Het eerste deel van de campagne is onderdeel van het programma Veilige Publieke Taak. Doel van dit programma is het aantal incidenten van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak in 2010 met 15 procentpunt terug te dringen ten opzichte van 2007 (van 66 naar 51 procent). Het programma omvat tal van maatregelen op preventief vlak, zoals trainingen, stimuleren dat aangifte wordt gedaan en - met Oud en Nieuw
- het actief benaderen van (potentiële) daders. Op repressief vlak zijn maatregelen genomen als de dubbele strafeis bij geweld tegen werknemers met een publieke taak en het verhalen van schade op de daders.