Ingezonden persbericht


Kwaliteitsteam Groene Hart van start

Op 20 november is het Kwaliteitsteam Groene Hart gestart. Onder voorzitterschap van de Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes brengt dit team gevraagd en ongevraagd advies uit op ruimtelijke plannen en projecten in het Groene Hart. De oprichting van een dergelijk Kwaliteitsteam voor het grootste nationale landschap van Nederland is een opzienbarende stap. De stuurgroep Groene Hart, waarin de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland vertegenwoordigd zijn, wil met dit team zorgdragen voor betere plannen en voor ruimtelijke oplossingen met kwaliteit.

Het team bestaat uit vijf onafhankelijke adviseurs met verschillende disciplines. Naast Yttje Feddes zijn dit Pieter Jannink (stedebouwkundige), Jan-Willem Bosch (landschapsarchitect), Sjef Jansen (bioloog) en Frits van der Schans (landbouweconoom). Het team presenteert zich als kritische, meedenkende bondgenoot. Zij stelt zich als doel om met haar adviezen ruimtelijke kwaliteit, samenhang en consistentie in plannen te brengen én om de voortgang te versnellen van planvorming met kwaliteit. Het team voorziet plannen in het Groene Hart op verschillende momenten in de planfase van een advies; bij de start, tijdens het kiezen van alternatieven en bij het eindontwerp.

Het Kwaliteitsteam Groene Hart start met het maken van een gezamenlijk referentiekader. In het referentiekader geeft het team een visie op hoofdlijnen voor het Groene Hart en de overwegingen die een rol spelen bij de advisering over het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het Groene Hart. Bovendien voorziet zij dit referentiekader van een jaarprogramma voor 2010.


Noot voor redacties