Gemeente Alkmaar



Aan: Tweede Kamer, voorzitter Vaste kamercommissie (VKC) van BZK

Geachte voorzitter,

Via deze brief maak ik u, mede namens alle burgemeesters uit Noord-Holland Noord, onze grote zorgen kenbaar over de extra taakstellingen die op de politie afkomen. Bij brieven van mei 2007, november 2008 en juli jl. spraken de burgemeesters van Noord-Holland Noord richting de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) reeds hun zorg uit over de (financiële) toekomst. Helaas hebben deze en andere signalen vanuit de regionale politieorganisaties en haar besturen niet tot zichtbare aanpassingen in het veiligheidsbeleid en/of het beschikbare budget geleid. Graag delen wij onze zorg ook met u.

Het korps was en is, door organisatieaanpassingen, druk doende de lopende en aanvullende taakstellingen te realiseren. Realiteit is dat de ambities die het politiekorps en het bestuur gezamenlijk hebben voor het veiligheidsdomein nu echt niet langer waargemaakt kunnen worden met de resterende mensen en middelen in onze regio.

In Noord-Holland Noord is er al veel geïnvesteerd om de balans tussen ondersteuning en het primair proces te optimaliseren. Naast het schrappen van een managementlaag is er ook door centralisatie de afgelopen jaren veel efficiency gerealiseerd. Wij zijn er van overtuigd dat daarin nauwelijks nog 'winst' te boeken is.

Hoewel er nog veel details onderwerp van gesprek met BZK zijn en derhalve de gevolgen nog niet geheel zijn in te schatten, voelen wij de noodzaak u op dit moment expliciet deelgenoot van onze grote zorgen te maken.

Het kabinetsstandpunt dat de Nederlandse politie regionaal georganiseerd blijft om daarmee dicht bij de bevolking en het lokale bestuur te staan, onderschrijven wij. Tevens wordt in het kabinetsstandpunt aangegeven dat aan het gezag over de politie niets zal veranderen. Ook in de toekomst bepalen de lokale driehoeksoverleggen het lokale politiebeleid. Ook op dit vlak nemen wij graag onverminderd onze verantwoordelijkheid. Wij zien echter dat de daarvoor benodigde ruimte voor de aanpak van lokale prioriteiten ernstig in de knel komt.

Het regionale college wil binnen het decentrale bestel graag haar verantwoordelijkheid blijven dragen voor het regionale beleid, de regionale begroting en een evenwichtige verdeling van het aantal politiemensen binnen de regio. De door BZK toegezegde helderheid over de omvang en de reikwijdte van het begrip 'operationele sterkte' alsmede het toegezegde 'normkostenonderzoek' is een goede zaak om een geobjectiveerde vergelijking en beoordeling te kunnen maken. De uitkomsten daarvan zijn op het moment dat de politiebegroting voor 2010 e.v. voorligt echter nog niet bekend.

Verdere bezuinigingen zullen binnen Noord-Holland Noord onherroepelijk ten koste gaan van de personele sterkte. En dit staat haaks op de ook door u gewenste noodzakelijke omvang van de politiesterkte en de kwaliteit van de veiligheidszorg. Tevens komt hierdoor de samenwerking in de beleidsdoelen vanaf rijksniveau naar regionaal college en gemeenteraden onder druk te staan. De kritische grens is wat ons betreft bereikt.

De burgemeesters van Noord-Holland Noord,

P.M. Bruinooge



---- --