Ingezonden persbericht


Persbericht, Rotterdam, 23 november 2009

Winnaars Digital Dreams Festival gekozen

Afgelopen vrijdag, 20 november, kozen publiek en jury tijdens het Digital Dreams Festival van Kosmopolis Rotterdam uit 75 inzendingen hun favoriete video's. De video Smudged Lips van Suleigha Winkel (20) uit Paramaribo, Suriname kreeg van het publiek de meeste stemmen. De jury koos voor de video Straatverhaal van Dexter Pierpont (22) eveneens uit Paramaribo.De video's die voor het festival gemaakt zijn, geven gezamenlijk een gevarieerd beeld van het leven en de dromen van jongeren in de grote stad. Van toekomstdromen als een goede baan tot nachtmerries als loverboys, schulden en met universele thema's als discriminatie, homoseksualiteit, je thuis voelen en jezelf zijn.Alle video's van het festival zijn te bekijken op www.digitaldreamsfestival.nl.

Voor het Digital Dreams Festival van Kosmopolis Rotterdam maakten jongeren uit Istanbul, Paramaribo en Rotterdam in workshops hun eigen korte video. In deze video laten ze zien wie ze zijn, wat ze dromen en ook hoe ze hun toekomst zien. Ook tijdens het festival verzamelden jongeren digitale beelden, en dachten ze na over beeldvorming door foto en video. Na een korte workshop video of fotografie registreerden 70 Rotterdamse jongeren mooie en lelijke beelden van Rotterdam. Een andere groep sprak met Daniela Swarovsky over de beelden die jongeren in Marokko en Nederland hebben over elkaars leven. In een workshop van R.A.M.P. TV leerden deelnemers het televisieprogramma 'de Spiegel van Rotterdam' op te nemen. Na de workshop waren ze zelf onderwerp in dit programma. De uitzending vindt plaats via TV Rijnmond.

De strijd om de publieksprijs ging tussen de video's die de meeste stemmen hadden gekregen op de website www.digitaldreamsfestival.nl. De video's in de finale waren gemaakt door Rotterdamse leerlingen van Zadkine en Albeda, jongeren uit Kralingen, en door de winnaars van de Digital Dreams competities in Paramaribo en Istanbul.De spanning liep hoog op toen in het volle Your Space het publiek via de telefoon ging stemmen op hun favoriete video. Live was te volgen hoe de video's Love Takes Over van leerlingen van Zadkine en Smudged Lips van de Surinaamse Suleigha Winkel een verbeten strijd voerden om de eerste plaats. Uiteindelijk won Smudged Lips met 30 % van de stemmen.

De jury bestond uit In-Soo Radstake, producent van de film Carmen van het Noorden, Mounira Hadj Mansour, actrice in de film Carmen van het Noorden en de tv-serie Spangas en Jared Hiwat, jongerenwethouder Cultuur en Participatie Rotterdam. Zij beoordeelden de video's op creativiteit, verhaallijn, en originaliteit. Dexter Pierpont's (22) Straatverhaal werd als beste video beoordeeld. Op de tweede plaats eindigde Naz Belkaya (18) uit Istanbul, Turkije met haar video On the Beach. Toekomst van Wendstica, Rubia, Drifa, Jay van Wijkschool Zuid uit Rotterdam en gemaakt in een workshop van Stichting Frequency, werd derde.

De winnaars van de publieksprijs en de juryprijs ontvingen een videocamera waarmee ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Ook worden hun video's begin volgend jaar uitgezonden op MTNL.

Digital Dreams Festival is een project van Kosmopolis Rotterdam in samenwerking met Zadkine College, Albeda College, De Heuvel, Beeldfabriek, Patching zone, Cultdock, stichting Frequency, Network Star Suriname, Mode Istanbul, R.A.M.P. TV, Grafisch Lyceum Rotterdam en Strangerfestival.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Your World, Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam en Rotterdam Festivals.

Zie hier een video reportage van het festival: http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/17991 De winnende video's zijn te zien via www.digitaldreamsfestival.nl.


Noot voor redacties