Universiteit Utrecht


23 november 2009

Aanloop naar 300ste verjaardag van Vrede van Utrecht Universiteit Utrecht onderzoekt koloniale erfenis en slavernij

In 2013 viert de stad Utrecht de 300ste verjaardag van de Vrede van Utrecht, het verdrag dat een einde maakte aan bijna twee eeuwen oorlog. In datzelfde jaar is het bovendien 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. De Universiteit Utrecht, de provincie Utrecht en de stichting Vrede van Utrecht leggen in aanloop naar 2013 nieuwe verbanden tussen deze twee historische gebeurtenissen met diverse onderzoeksprojecten en activiteiten. Zo houdt Paul Gilroy, bekleder van de Vrede van Utrecht Leerstoel, op 3 december 2009 zijn oratie tijdens een internationaal congres over kosmopolitisme.

Terecht wordt de Vrede van Utrecht beschouwd als een mijlpaal in de Europese geschiedenis, maar merkwaardig genoeg zijn veel sociaal-culturele en historische aspecten ervan nog maar nauwelijks onderzocht. Dat geldt in het bijzonder voor het deel van het verdrag over de onderhandelingen tussen verschillende Europese landen over hun overzeese koloniën. Het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht zal daarom in samenwerking met het Descartes Centre de komende jaren onderzoek doen naar de gevolgen van deze eeuwenoude banden tussen moederland en kolonie en de bijbehorende erfenis van de slavernij.

Internationale conferenties

In het kader van dit onderzoek vinden er de komende tijd twee internationale conferenties plaats. De eerste, getiteld 'The Idea of Cosmopolitism: Interdisciplinary Dialogues' is van 3 tot 5 december. Op deze conferentie wordt het concept van hedendaags kosmopolitisme bestudeerd vanuit verschillende invalshoeken, waaronder die van de filosofie, rechtsgeleerdheid, sociale en politieke theorie en mediawetenschappen. De oratie van prof. Paul Gilroy op 3 december is onderdeel van het programma. Op de tweede conferentie zullen deskundigen nieuw licht werpen op de Vrede van Utrecht en de afschaffing van de slavernij. Deze conferentie staat gepland voor het voorjaar van 2011.

Oratie Paul Gilroy

Tijdens zijn oratie geeft Paul Gilroy een kritisch historisch overzicht van denkbeelden over kosmopolitische mensenrechten in het licht van het koloniale verleden, slavernij en hun blijvende erfenis. Paul Gilroy is de eerste hoogleraar die de Vrede van Utrecht Leerstoel bekleedt bij de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel richt zich op het in stand houden van het gedachtegoed van de Vrede van Utrecht. De leerstoel is een samenwerkingsverband tussen het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht, de provincie Utrecht en de stichting Vrede van Utrecht. Paul Gilroy is houder van de Anthony Giddens Fellowship aan de London School of Economics and Political Science in Londen.

Meer informatie

Bekijk hier het programma van de conferentie 'The Idea of Cosmopolitism: Interdisciplinary Dialogues'.

Kijk hier voor meer informatie over de oratie van prof. Paul Gilroy. Zie ook de website van het Centre for the Humanities.




Universiteit Utrecht