Gemeente Berkelland


Wilma Spee aan de slag als ouderenadviseur in de gemeente Berkelland

Het project `Ouderen voor Ouderen' is vanaf 1 september van dit jaar gestart. Betula heeft als ouderenadviseur mevrouw Wilma Spee aangesteld voor 20 uur per week. Wilma werkte tot voor kort als medewerkster op het Pluspunt. Na enkele cursussen op dit gebied is ze nu aan de slag als ouderenadviseur. De Ouderenadviseur is een onderdeel van het project "Ouderen voor Ouderen" van de gemeente Berkelland. De ouderenadviseur van Betula staat samen met vrijwillige ouderenadviseurs en de seniorenvoorlichters klaar voor de ouderen in Berkelland.

Wat doet de ouderenadviseur?

Bij de ouderenadviseur kunt u terecht voor vragen over welzijn, wonen, zorg en financiën en alles wat er mee in verband gebracht kan worden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

* Er zijn allerlei regelingen en voorzieningen. Waar hebt u recht op en waar kunt u gebruik van maken?

* U kunt zich eenzaam gaan voelen, u hebt wellicht een dierbare verloren of u bent bang vergeetachtig te worden.
* U zou meer zorg willen of misschien wilt u verhuizen.
* U hebt vragen over vervoer, alarmering of vrije tijdsbesteding.

Niet altijd ligt de oplossing voor de hand. De ouderenadviseur zal samen met u zoeken naar de voor u meest geschikte en gewenste oplossing.

Voor wie?

De ouderenadviseur is er voor zelfstandig wonende ouderen vanaf 65 jaar. Daarnaast kan de ouderenadviseur ook informeren en adviseren aan familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers rondom de ouderen.

Samenwerking met vrijwillige ouderenadviseurs

De ouderenadviseur werkt samen met vrijwillige ouderenadviseurs. Deze zijn opgeleid door de ouderenbonden, zijn vaak leeftijdgenoten en voelen zich betrokken bij ouderen. Ze nemen rustig de tijd om met u te overleggen. Ook zij zullen er alles aan doen om u goed te informeren en te zoeken samen met u naar de beste oplossing voor uw probleem. Bij complexe situaties wordt de ouderenadviseur van Betula ingeschakeld.

Hoe het werkt?

De ouderenadviseur is een onafhankelijke vertrouwenspersoon. De ouderenadviseur onderzoekt samen met de betrokkene(n), wat er nodig is om zo de regie van het leven in eigen hand te kunnen houden.

De ouderenadviseur staat u met raad en daad bij:
* door samen de vragen en problemen op een rijtje te zetten.
* door samen naar oplossingen te zoeken.

* door informatie, advies, begeleiding en ondersteuning te geven.
* door gerichte afspraken te maken.

* door te bemiddelen en door te verwijzen naar andere instanties.
* door contact te houden tot de mogelijke oplossingen bereikt zijn en u weer zelf de regie in eigen hand hebt
* Ook praktische hulp is mogelijk bijvoorbeeld met het invullen van formulieren

De ouderenadviseurs komt meestal bij u thuis op bezoek. Aan de dienstverlening door een ouderenadviseur zijn geen kosten verbonden. De ouderenadviseur heeft een geheimhoudingsplicht en zal niet zonder uw toestemming gegevens aan anderen verstrekken.

Hoe komt u in contact met een ouderenadviseur?

Wilt u graag in contact komen met een (vrijwillige) ouderenadviseur, dan kunt u zich melden bij één van onze Pluspunt medewerkers of bij BETULA, organisatie voor Zorg en Welzijn.
Zij zullen desgewenst uw naam doorgeven aan de ouderenadviseur van Betula. Zij zal vervolgens contact met u opnemen voor verdere afspraken.

Aanmelden kan via:

* Betula, zorg en welzijn
Telefoonnummer: 0545-469986
Emailadres: ouderenadviseur@betulawelzijn.nl
* Of bij de vestigingen van Pluspunt in Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede

Geopend op maandag t/m vrijdag 8.30 - 12.30 uur