Gemeente Berkelland


Vrijwilligers informatie

Wethouder Jan Zappeij zet vrijwilliger van de maand Wendy Romville in de bloemetjes

Vrijwilliger van de maand: Wendy Romville

Voor het eerst in deze rubriek Vrijwilligers informatie aandacht voor de `Vrijwilliger van de maand'. Op deze wijze wil de gemeente Berkelland een vrijwilliger in het zonnetje zetten en daarmee het vrijwilligerswerk in meest brede zin. Je krijgt te horen hoe iemand in aanraking is gekomen met het vrijwilligerswerk, hoe hij/zij het werk ervaart en hoe de omgeving diens inzet ervaart. Een leuke manier om te laten zien hoe waardevol vrijwilligerswerk is voor de organisatie of vereniging en daardoor voor de lokale gemeenschap én uiteraard voor de betrokkene zelf! Het Vrijwilligers Informatie Punt Berkelland is het hier van harte mee eens en voert dit dan ook met veel plezier uit!

De eerste vrijwilliger van de maand is geworden Wendy Romville uit Ruurlo! Wendy gefeliciteerd. Een bloemetje voor jou, uitgereikt door wethouder Jan Zappeij, en een foto in BerkelBericht. Wendy is op haar jonge leeftijd een prachtig voorbeeld voor een vrijwilliger die in haar vrije tijd zinvol bezig wil zijn voor anderen. Wendy is vrijwilliger bij de actieve spelotheek in Ruurlo en ze zijn daar heel blij met haar. Wendy zit in het vierde jaar van AOC Oost in Borculo, richting bloemschikken. Als Wendy klaar is wil ze hier echter niet in verder. Ze wil de MBO verzorging gaan doen. Wendy houdt van fietsen, wandelen, brengt de ochtendkrant rond en zit op het meidenkoor Ruurlo. Wendy is door de maatschappelijke stage in aanraking gekomen met het vrijwilligerswerk. Ze had geen idee dat je in je vrije tijd vrijwilligerswerk kon doen en wist niet eens van het bestaan van de spelotheek af! Maar ze moest kiezen voor een stageplek en dit leek haar wel wat. De eerste avond dat ze kwam was er al direct een klik. Ze werd meteen aan het werk gezet en in het diepe gegooid. Maar daardoor leerde ze snel en met begeleiding erbij werd het allemaal gauw leuk om te doen. Na een paar weken was Wendy helemaal enthousiast en vroeg of ze na haar maatschappelijke stage mocht blijven als vrijwilliger. Dit was meteen akkoord. Zij zagen Wendy zeker zitten en de spelotheek kan een paar extra handen wel gebruiken. Wendy heeft nu (leuke!) collega's en ondanks het leeftijdverschil gaat de samenwerking prima en is er goed en gezellig contact. Wendy verzorgt een keer per veertien dagen de uitleen van de spellen uit de spelotheek, valt in als dat nodig is en krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Ze bedenkt ondertussen ook nog met een collega ideeën die ze voorlegt aan de leiding. Wendy vindt dat ze door dit vrijwilligerswerk goed met mensen, geld en spullen leert omgaan. Door deze maatschappelijke stage heeft ze ook meer idee gekregen wat ze na het AOC wil gaan doen. Wendy vindt het fijn om altijd bezig te zijn en raadt het anderen ook aan om vrijwilligerswerk te doen. "Je bent er niet veel tijd mee kwijt en het is mooi om wat voor een ander te doen."

Organisaties, verenigingen, clubs die met vrijwilligers werken, let op! Voor de "vrijwilliger van de maand" hebben we u nodig! Kent u iemand die zich vrijwillig en met hart en ziel inzet voor een vereniging, organisatie, instelling of voor de buurt? En wilt u hem/haar in het zonnetje zetten? Geef het door aan Gea Kasper van het Vrijwilligersinformatiepunt Berkelland: g.kasper@betulawelzijn.nl, telefoon 0545- 469 988 (maandag en dinsdag de hele dag en woensdag van 14.00-16.00 uur te bereiken en bij geen gehoor Wim Staargaard, telefoon 0545-469 987). Laat daarbij weten waarom u deze vrijwilliger zo bijzonder vindt en hem/haar wilt verwennen met deze aandacht. Uit de aanmeldingen selecteren wij elke maand een vrijwillig(st)er die we thuis een bloemetje gaan brengen. Hiervan doen we verslag in Berkelbericht onder de kop `vrijwilliger van de maand'. U kunt de vrijwilligersrubriek ook terugvinden op de website www.vrijwilligersinformatiepunt-berkelland.nl.

Informatieavonden maatschappelijke stage

* 18 januari, Staring College Borculo

* 1 februari Assink Lyceum Haaksbergen

maatschappelijkestage.jpg

U hebt via eerdere uitgaven van deze `Vrijwilligers-informatie' al vernomen dat leerlingen van het voortgezet onderwijs verplicht stage moeten gaan lopen in het vrijwilligerswerk: de zogeheten maatschappelijke stage. Misschien hebt u al eens nagedacht welke mogelijkheden dit voor uw organisatie of vereniging biedt en bleef u met vragen zitten of leek u het allemaal veel te ingewikkeld of niet passend?

De samenwerkende partijen willen de leerlingen een groot aantal gevarieerde stageplaatsen aan kunnen bieden. Daarom nodigen wij u uit een informatieavond over de maatschappelijke stage bij te wonen. Organisaties en verenigingen die al ervaring hebben met maatschappelijke stagiairs worden ook uitgenodigd!

Het doel van de avond

* het uitwisselen van informatie en ervaringen door en voor alle betrokkenen bij de maatschappelijke stage

* contact hebben met de drie scholen van het voortgezet onderwijs uit Berkelland waar de leerlingen vandaan komen die bij u stage lopen, AOC Oost, Het Assink Lyceum en Het Staring College
* kennismaken met het Vrijwilligers Informatie Punt Berkelland en Sportfederatie Berkelland als stagemakelaars en
* gelegenheid hebben om vragen te stellen aan wie u maar wilt.

Wat mag u verwachten?

Er wordt algemene informatie gegeven over de maatschappelijke stage en hoe u daarbij nodig bent en ingeschakeld kunt worden. De website www.vetvrijwillig.nl wordt uitgelegd. De scholen laten weten wat er van hen mag worden verwacht. Organisaties en leerlingen gaan vertellen over hun stage-ervaringen tot nu toe.

Hierna houden we een soort informatiemarkt: een presentatie van alle partijen die betrokken zijn bij de maatschappelijke stage en hierboven genoemd zijn.

Op maandagavond 18 januari 2010 bent u welkom op het Staring College aan de Herenlaan 2 in Borculo.
Als u op deze datum en tijd niet kunt, is het mogelijk uit te wijken naar 1 februari 2010. Dan vindt dezelfde avond plaats op het Assink Lyceum aan de Bouwmeester 1 in Haaksbergen. Op deze avond gaat het over de maatschappelijke stage binnen de gemeente Haaksbergen, maar het overgrote deel van de informatie komt overeen met de Berkellandse avond.

Meld u aan voor 11 december met een mail naar
c.zieverink@betulawelzijn.nl. Laat ons in de mail weten voor welke avond u kiest en naar welk mail- of postadres en contactpersoon het officiële programma van deze avond kan worden gestuurd.

We hopen veel nieuwe organisaties en verenigingen te verwelkomen!

Meer informatie bij Pluspunt in Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede

Openingstijden Pluspunt: 8.30 - 12.30 uur

Telefoon 0545-250 250