MBO raad

Onderwijsraad vol lof over het mbo

23-11-2009 - De drievoudige kwalificatie mbo is een sterk punt van het mbo en deze moet worden gehandhaafd. De wederkerigheid van de twee leerwegen in het mbo bewijst in de huidige economische crisis zijn waarde. Dit zijn twee conclusies uit de verkenning `Ontwikkelingsrichtingen voor het middelbaar beroepsonderwijs' die de Onderwijsraad vandaag (23 november) publiceert.

De Onderwijsraad is positief over het mbo en over de ontwikkelingen sinds de totstandkoming van de WEB. De verkenning geeft een stand van zaken in het mbo weer en reflecteert op de oorspronkelijke bedoelingen van de WEB. In hoeverre zijn de uitgangspunten gerealiseerd, op welke wijze geven mbo-instellingen uitvoering aan hun taken en welke knelpunten doen zich daarbij voor?

Drie ontwikkelingsrichtingen
Voor verdere ontwikkeling van het mbo reikt de Onderwijsraad drie denkrichtingen aan:

1. Combinatievormen van beroepsonderwijs en algemeen onderwijs, zoals een verbinding met havo/vwo.

2. Verticalisering, bijvoorbeeld met verticale beroepsscholen.
3. Betere benutting van leermogelijkheden in het bedrijfsleven, zoals bijvoorbeeld uitbesteding van delen van de bbl voor bepaalde doelgroepen.

Over deze ontwikkelingsrichtingen doet de Onderwijsraad nu geen uitspraken. Deze worden verder bestudeerd en van scherpere standpunten voorzien in een vervolgadvies in 2010.

MBO Raad positief
De MBO Raad is blij met de verkenning, die goed aansluit bij het onderzoek `Kiezen en delen' van het KBA. De Onderwijsraad draagt bij aan de algemene conclusie dat er op korte termijn geen stelselwijzigingen in het mbo nodig zijn. De MBO Raad denkt graag mee over de ontwikkelingsrichtingen. Als geen andere onderwijssector biedt het mbo met de verbinding van educatie, vavo, inburgering en beroepsonderwijs al goede verbindingen met algemeen onderwijs. Het in elkaar laten vloeien van beroepsonderwijs en algemeen onderwijs is dan ook een brug te ver. Een sterke beroepskolom is in het belang van de studenten en het bedrijfsleven en het streven naar verdere verticalisering verdient daarom alle steun. Over vormen van marktwerking c.q. open bestel moet verder worden gesproken, maar het is verstandig daar voorzichtigheid in te betrachten.

Bijlagen

* Verkenning Onderwijsraad: Ontwikkelingsrichtingen voor het mbo
* Samenvatting Verkenning Onderwijsraad:Ontwikkelingsrichtingen voor het mbo
Zie het origineel