Gemeente Eersel


Grote fietsverlichtingsactie bij Rythovius College

Op woensdag 18 november is âs morgens in alle vroegte een grootscheepse controle op fietsverlichting gehouden bij het Rythovius College. Daarbij werden circa 1200 fietsen gecontroleerd op deugdelijk voor-en achterlicht en op de goede werking ervan.

Grote fietsverlichtingsactie bij Rythovius College

De actie was georganiseerd door VVN ( Veilig Verkeer Nederland ), afdeling Eersel in samenwerking met de politie, het Rythovius College en de Gemeente Eersel.

Â

De actie was vooral bedoeld om scholieren duidelijk te maken dat goede verlichting noodzakelijk is in deze donkere dagen. Controles en acties zijn hard nodig omdat jaarlijks zoân 10.000 fietsers betrokken raken bij een ongeval in het donker. Elk jaar vallen er 40 doden en 500 ziekenhuisgewonden doordat de fietser niet voldoende zichtbaar is.

Bij deze controle deelde de politie nog geen bekeuringen uit, alleen waarschuwingen. Bij een volgende controle die binnen niet al te lange termijn gehouden zal worden, zal er wel verbaliserend worden opgetreden. Geen voor- en/of achterlicht kost ⬠35, geen reflectie op achterkant van de fiets, of op trappers of wielen kost ⬠20 .

Â

Bij de ingang van de school aan de Bospoort waren een aantal rijen hekken geplaatst waar de leerlingen doorheen moesten gaan langs 7 controlepunten. Deze waren bemensd door vertegenwoordigers van VVN, politie en een aantal zeer gemotiveerde buurtbewoners. De leerlingen gedroegen zich gedisciplineerd en zagen het nut van de actie wel in. Enkelen vertelden stoer dat ze het maar onzin vonden. Fietsers van wie de verlichting in orde was kregen van VVN als beloning een zg. âthuiskomertjeâ, een los voor-achterlichtje te gebruiken in noodgevallen.

Â

Bij de meeste leerlingen was de verlichting in orde, zodat er heel wat â thuiskomertjesâ konden worden uitgedeeld. De Rythovianen mochten voor deze ene keer te laat in de les komen. Dankzij een goede organisatie en een vlotte doorstroming waren bij aanvang van het eerste lesuur om 08.20 uur, alle leerlingen de controleposten gepasseerd. Bijna iedereen was op tijd in de klas.

Â

Ad Huijbers van de politie en Mini van Veldhoven van VVN, afdeling Eersel vonden dat de actie prima was verlopen. Laatstgenoemde was ook zeer ingenomen met de medewerking van buurtbewoners en de belangstelling van wethouder van Verkeer, Jos Heezemans, die ook mee controleerde.