Ingezonden persbericht



CNV Horeca (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

23 november 2009, Utrecht


Afspraken over stageplekken en afschaffing jeugdlonen

CNV Horeca tevreden over cao-akkoord contractcatering

De 20.000 werknemers in de contractcatering hebben een nieuwe cao. CNV Horeca heeft hierover een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie Veneca.

CNV-onderhandelaar Marieke de Vries-den Hollander is tevreden over het cao-akkoord. "Met deze cao wordt de sector een stuk aantrekkelijker, vooral voor jongeren en stagiaires. De jeugdlonen worden bijvoorbeeld afgeschaft per 1 januari 2011. Dat betekent dat jongeren voor hetzelfde werk ook hetzelfde worden betaald als volwassen krachten."

Meer stageplekken

Er komen ook meer stageplekken. Per 500 werknemers komt er één betaalde stageplek, met een stagevergoeding van 250 euro per maand. Verder komen er in de sector ook 250 werkplekken voor mensen met een achterstandspositie op de arbeidsmarkt, zoals Wajongers, allochtonen en deeltijders. Ouderen die langer willen doorwerken dan hun 65-ste, vallen in de toekomst nog steeds onder de cao. "Kortom, we hebben in deze cao goede afspraken kunnen maken op het gebied van werkgelegenheid", vindt De Vries.

De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar, van 1 april 2010 tot 1 april 2012. In die periode krijgen de werknemers een loonsverhoging van in totaal 2 procent (1 procent per 1 april 2010 en nog eens 1 procent per 1 juli 2011).