Ingezonden persbericht


logo

Den Haag, 23 november 2009


Vrouwenopvang in Nederland maakt krachtige vuist tegen huiselijk geweld

Staatssecretaris Jet Bussemaker:

'Samenwerking maakt vuist tegen huiselijk geweld nog krachtiger'

Het Haagse theater Diligentia stond maandag 23 november jl. volledig in het teken van verleden, heden én toekomst van de Nederlandse Vrouwenopvang. De drukbezochte bijeenkomst 'Maak samen een vuist tegen huiselijk geweld' werd gepresenteerd door BNN-programmamaker Sophie Hilbrand. Na een emotionele en indringende getuigenis van een slachtoffer van huiselijk geweld presenteerde oud-nieuwslezeres Noraly Beijer enkele confronterende cijfers: een half miljoen mensen wordt jaarlijks in Nederland geconfronteerd met huiselijk geweld. Driekwart daarvan is vrouw. Zo'n 100.000 kinderen zijn zelf slachtoffer of zijn getuige van huiselijk geweld. Het levert Nederland naast een kostenpost van honderden miljoenen euro per jaar een onvoorstelbare hoeveelheid menselijk leed op.

Toekomstbestendig opvangstelsel

Jet Bussemaker (staatssecretaris van VWS) prees de professionaliteit van de Nederlandse Vrouwenorganisaties. 'Des te schrijnender is het dat er steeds weer nieuwe aandachtsgroepen bijkomen.' Ze doelde daarbij op mannen en tienermoeders die ook steeds vaker het slachtoffer zijn van huiselijk geweld en slachtoffers van eerwraak. Bussemaker zal in dit kader in maart 2010 onderzoeksresultaten presenteren die de basis zullen vormen voor een toekomstbestendig opvangstelsel. De staatssecretaris trekt tot 2012 een extra bedrag van 32 miljoen euro uit. Bussemaker bracht daarnaast nog andere aandachtspunten naar voren. Volgens haar moet in geval van huiselijk geweld niet het slachtoffer maar de dader van huiselijk geweld de deur uit. 'Een wet om dat te bewerkstelligen is op komst.'

Samenwerking nationaal en internationaal

Ook wees Bussemaker op het belang van samenwerking; samenwerking op nationaal niveau tussen vrouwenopvangorganisaties, Jeugdzorg en andere professionals waaronder artsen, wijkverpleegsters, scholen en politie. Samenwerking tussen haar departement en dat van haar collega's Rouvoet en Koenders. Daarnaast beloofde de staatssecretaris zich samen met minister Koenders in te zetten voor samenwerking in Europees verband en met landen van herkomst.

Adelheid wordt ambassadrice, Do doneert voor goede doel

Tijdens 'Maak een vuist tegen huiselijk geweld' werd theatermaakster en actrice Adelheid Roosen gepresenteerd als de eerste ambassadrice voor de Nederlandse Vrouwenopvang. Zangeres Do presenteerde haar nieuwe single 'Zingen in het donker', speciaal geschreven voor het thema van de dag. De opbrengst van de verkopen komen ten goede aan de strijd tegen huiselijk geweld.

'Maak samen een vuist tegen huiselijk geweld' werd georganiseerd door de Federatie Opvang (FO). De Vrouwenopvang van de FO is een krachtige groep mensen en organisaties die opvang en hulp biedt aan slachtoffers van huiselijk geweld. Samen beschikken zij over jarenlange praktijkervaring en een ongekende hoeveelheid kennis over met name de opvang van en de hulp aan vrouwen en kinderen. Door sterke samenwerking, oprechte betrokkenheid en een voortdurende drang naar vernieuwing en verbetering heeft de Vrouwenopvang een unieke methode ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt dat mensen werkelijk loskomen uit een situatie waarin geweld de hoofdrol speelt. Mensen leren veiligheid te creëren. Voor henzelf én voor elkaar!