Ingezonden persbericht



Utrecht, 23 november 2009

De korte film ZAND van regisseur/scenarist Joost van Ginkel (1971) heeft tijdens het 8ste Miami Short Film Festival (13 - 22 november) de prijs voor 'Best Foreign Film' gewonnen en tijdens het 36ste Brussels International Independent Film Festival (3 - 8 november) de 'Best Short Movie Award' Het indrukwekkende prijzentotaal voor de film komt hiermee op tien.

Van Ginkel: 'Ik ben ongelooflijk blij met de internationale erkenning voor ZAND, vooral omdat dit benadrukt dat het verhaal dat ZAND vertelt (over kindermishandeling) een universeel probleem is. Iedere keer als onze film op een filmfestival vertoond wordt of een prijs wint is dat een schreeuw om aandacht voor dit probleem, dat is de echte winst.'

ZAND (21 minuten) vertelt het beklemmende verhaal van een vader die zijn negenjarige dochter probeert te beschermen tegen mishandeling. De hoofdrollen worden gespeeld door Jack Wouterse (o.a. Suzy Q, Met grote blijdschap en de Noorderlingen), debutante Veerle Witkop en Margot Ros (o.a. De Vloer op en Celluloid Blues).

Vorige week won ZAND tijdens het 35ste Filmets International Short Film Festival Badalona (Barcelona) de prijs voor beste Fictiefilm. Daarnaast won Veerle Witkop de prijs voor beste Actrice en Jack Wouterse voor beste Acteur en werd bekend dat ZAND de 'Grand Prix' op het Courts Devant Festival des Films Courts qui Avancent in Parijs heeft gewonnen alsmede de 'Si Loin Si Proche' prijs.

ZAND was in 2008 als enige Nederlandse film geselecteerd voor de 65e editie van het prestigieuze filmfestival van Venetië en werd tevens geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de Oscars. Tijdens het Worldwide Short Film Festival in juni 2009 in Toronto, een van de meest toonaangevende korte film festivals in de wereld, kreeg ZAND een eervolle vermelding en won Jack Wouterse ook al de prijs als beste acteur.

Van Ginkel werkte tot nu toe vooral als regisseur van verschillende televisie producties, waaronder de spraakmakende serie HEERLIJK EERLIJK HEERTJE met Raoul Heertje. Inmiddels heeft van Ginkel in samenwerking met Column Film zijn volgende korte film KUS in het kader van NPS KORT! gerealiseerd en is hij geselecteerd om een scenario te ontwikkelen voor de lange speelfilm OPPERVLAKTE binnen het project De Oversteek.





Ingezonden persbericht