GroenLinks
GroenLinks wil maximale openheid financiering politieke partijen

Maandag 23 november 2009, 20:30u - Femke Halsema GroenLinks wil maximale openheid financiering politieke partijen

Minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst moet vaart maken met de wetgeving over de openbaarheid van de financiën van politieke partijen en bewegingen. Doet ze dat niet, dan dient GroenLinks zelf nog deze week een initiatiefwet in.

Ter Horst beloofde al in 2008 met een eigen wet te komen. GroenLinks trok daarop een eigen wetsvoorstel in. Tot nu toe zijn voorstellen van de kant van de minister echter uitgebleven. Als Ter Horst haar wetsvoorstel niet snel naar de Kamer stuurt, dient GroenLinks het eigen voorstel in. "Langer wachten is onverantwoord. De nieuwe regels voor openbaarheid van financien moeten van kracht zijn vóór de komende verkiezingen", zegt Halsema.

Openbaar
Het eigen voorstel van GroenLinks streeft naar maximale openheid. Volgens dat voorstel moet elke politieke partij die in aanmerking wil komen voor overheidssubsidies alle giften van EUR 1.000,- of meer voortaan publiceren. Giften boven EUR 25.000,- mogen helemaal niet worden aangenomen en moeten worden teruggestort.

Aanverwante organisaties
Die regels gelden niet alleen voor politieke partijen, maar ook voor aanverwante bewegingen, organisaties en BV's die parlementaire vertegenwoordiging nastreven. Alleen daarmee wordt voorkomen dat personen of bedrijven invloed proberen te kopen op de parlementaire besluitvorming.

Bij de behandeling van de begroting voor Binnenlandse Zaken zal GroenLinks spoedige actie van minister Ter Horst eisen.

Zie het origineel
Downloads

* Initiatiefwetsvoorstel Subsidiëring Politieke Partijen.pdf Initiatiefwetsvoorstel Subsidiëring Politieke Partijen (pdf) (40.58 KB)