Gemeente Zwolle

Verschillende bijstandsuitkeringen beëindigd na fraude

Datum uitgave persbericht: 11/23/2009

De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen kwartaal EUR 265.651,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Twaalf uitkeringen zijn beëindigd in verband met samenwoning en een onjuiste woonsituatie. Dit bespaart de gemeente ruim EUR 11.719,- per maand. Bestandkoppeling bracht een fraudebedrag van in totaal EUR 51.432- aan het licht. Vier personen hadden hun detentie verzwegen en moeten ruim EUR 1.998,- terugbetalen. Drie mensen kregen een proces-verbaal omdat zij voor meer dan EUR 10.000,- hadden gefraudeerd.

Een 67-jarige man en 63-jarige vrouw ontvingen een bijstandsuitkering maar bleken ook een flink bedrag op hun bankrekening te hebben staan. Hierdoor ontvingen zij ten onrechte ruim EUR 150.274,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van het tweetal teruggevorderd.

Samenwonen

Een 27-jarige vrouw en een 28-jarige man uit Zwolle worden verdacht van uitkeringsfraude over de periode november 2007 tot juli 2009. De vrouw kreeg een bijstandsuitkering als alleenstaande ouder. Zij verzweeg echter dat haar vriend bij haar woonde en dat hij bovendien inkomsten uit werk had. Een bedrag van EUR 28.384,- wordt van het stel teruggevorderd. Daarnaast is er tegen de twee proces-verbaal opgemaakt.

WAO-uitkering hoger

Een echtpaar ontving een aanvullende uitkering bovenop hun WAO-uitkering. Uit onderzoek bleek deze WAO-uitkering hoger te zijn dan tot dusver bekend was bij de sociale dienst. Het echtpaar heeft de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van EUR 10.255,-. Dit wordt teruggevorderd.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering en invaliditeitspensioen

Een 32-jarige man bleek naast zijn bijstandsuitkering ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een invaliditeitspensioen te ontvangen. Dit was bij de gemeente Zwolle niet bekend. De man moet EUR 19.783,- terugbetalen.

Zelfstandige

Een 45-jarige man ontving een bijstandsuitkering, maar werkte daarnaast ook als zelfstandige. Omdat zijn werkzaamheden niet bekend waren bij de sociale dienst, kreeg hij ten onrechte ruim EUR 16.643,- aan bijstand verstrekt. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd. Daarnaast is proces-verbaal opgemaakt.

Huis in buitenland

Een 56-jarige vrouw ontving bijstand, maar verzweeg dat zij een huis bezat in het buitenland. Hierdoor werd aan haar ten onrechte een bedrag van EUR 8.263,- verstrekt. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd.