'Bijenhelpdesk ondersteunt actie stop bijensterfte'


Alleen ecologische kwaliteitsverbetering van het totale landschap helpt

VEENENDAAL, 20091123 -- Naar aanleiding van de actie stopbijensterfte Is www.bijenhelpdesk.nl ontwikkeld. Deze helpdesk geeft antwoord op vrijwel alle vragen, die betrekking hebben op het leefmilieu van bijen en het beheer daarvan. De helpdesk is het resultaat van 25 jaar onderzoek in Wageningen (WUR, Dorschkamp, Alterra, Van Hall Larenstein).

De bedoeling van deze Bijenhelpdesk is dat groenbeheerders zonder of met weinig hulp van buitenaf hun eigen vragen kosteloos kunnen oplossen en naar de praktijk toe in beheer kunnen vertalen.

De bijenhelpdesk laat ook zien wat burgers in hun eigen straat en tuin kunnen doen om de biodiversiteit te vergroten en wat de mogelijkheden hiervoor zijn op het platteland.

Helpdesk voor bijen, drachtplanten en biodiversiteit geeft antwoord op vragen over het bevorderen van wilde bijen en honingbijen:

-Welke planten worden door bijen bezocht?
-In welk milieu groeien deze planten?
-Hoe kunnen bestaande vegetaties zoals grasland, bermen en ruigten zo bijenvriendelijk mogelijk worden beheerd?
-Welke samenstelling moeten bijenvriendelijke houtige begroeiingen hebben en hoe moeten deze worden beheerd?
-Wat zijn de mogelijkheden voor bijenvriendelijke milieus in het stedelijke gebied en in het agrarische cultuurlandschap?
-Waar nestelen bijen en hoe kan nestgelegenheid worden bevorderd?

Aan deze helpdesk liggen tientallen rapporten en andere publicaties ten grondslag. De helpdesk is gericht op het grote publiek én op de professionele groenbeheerder.

Bijenhelpdesk.nl





Bijenhelpdesk.nl