Gemeente Boxtel


Boxtel is toe aan een groter hotel

* 19-11-2009

In 2010 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Tijd om alles weer even op een rij te zetten. Wat speelt er allemaal in de gemeente Boxtel? Wat zijn de meningen van de gemeenteraadsleden? In de komende tijd gaan elke week twee gemeenteraadsleden in op de stelling van die week. Ze stemmen dan ?voor? of ?tegen.?

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

De kwestie van deze week: Op 23 november vindt in Podium Boxtel een inspiratieavond over recreatie en toerisme plaats. Ondernemers in horeca en recreatie, reeds gevestigd of met plannen, museumeigenaren, belangstellenden en gemeente bedenken hier samen ideeën om Boxtel nog beter op de kaart te zetten. Een grote uitdaging is om arrangementen of activiteiten te bedenken waardoor toeristen en recreanten meerdere dagen in Boxtel blijven. Ze kunnen dan verblijven op de camping of bij particulieren die kleinschalig logies aanbieden. Maar in de keuze voor verblijfplaatsen ontbreekt een accommodatie in een hoger segment, die ook zakelijk gebruikt zou kunnen worden.
De stelling: Is Boxtel toe aan een groter hotel?

Aan het woord zijn Rob Zink van DPBL en Nick Geerlings van de SP.

Rob Zink stemt voor. Waarom?
?Als gemeenteraad moet je dat willen. Zeker als je Boxtel op de recreatieve en toeristische kaart wilt zetten met onder meer het Groene Woud. Momenteel heb je in Boxtel twee hotels, de Auberge van Boxtel en de Postiljon, die verschillend zijn. Echter managers van grote ondernemingen zullen eerder naar Den Bosch of Eindhoven gaan omdat er voor hen niet genoeg te doen is in Boxtel. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een groep Japanners die in Boxtel een bedrijf komen bekijken. Maar misschien zie ik dat helemaal verkeerd.?

Twee verschillende doelgroepen voor één hotel?
?Er zijn plannen voor een multifunctionele accommodatie in de spoorzone voor fitness, een vergaderruimte, een crèche, restaurant en wellicht ook voor overnachtingen, aan de kant van het industrieterrein. Met een verbinding naar het centrum toe over de rails. Dan zouden daar mensen met een zakelijke doel kunnen overnachten. Wat toeristen betreft: ik denk dat toeristen in dit gebied komen om bijvoorbeeld te gaan fietsen of wandelen, één of twee nachten blijven, en dan weer doorfietsen. Toen ik nog op de buurtbus reed, had ik ook wel eens mensen in de bus die dan in een bed and breakfast in Lennisheuvel overnachtten en overdag naar bijvoorbeeld Oirschot, Sint Michielsgestel of Den Bosch gingen. Een paar dagen Brabant dus. Voor hen maakt het meestal niet zoveel uit waar ze slapen. In zulke gevallen zal een bed and breakfast ook prima zijn. En nogmaals: als er een ondernemer of bestaande hotelketen komt die vindt dat het economisch haalbaar is om in Boxtel een hotel te beginnen, dan heeft de Democratische Partij Boxtel Liempde daar niets op tegen.?

Nick Geerlings stemt tegen. Waarom?
?Eén hotel is niet genoeg. Er moeten meer soorten gelegenheden zijn om diverse soorten recreanten en toeristen te laten overnachten in Boxtel. En dan denk ik, behalve aan een hotel, ook aan bed and breakfasts, een pension, kampeergelegenheid en een jeugdherberg. Boxtel heeft namelijk veel te bieden: een mooi buitengebied met een mooie cultuurhistorie, Lennisheuvel als startpunt voor de Kampina, Liempde is een fraai dorp, en Boxtel zelf heeft een goed centrum met een gevarieerd winkelaanbod en prima horeca. Als de Markt ook nog autovrij wordt, wordt het nog beter. Verder heeft Boxtel een nieuw museumbeleid dat zich richt op het versterken van de huidige musea, ook gunstig voor toerisme. Je hebt in totaal zes kleine musea die allemaal uit privécollecties zijn ontstaan. Daarnaast heb je dan nog de Groene Poort. En verder zijn er ook plannen voor een openluchttheater in Park Molenwijk.?

Kortom, de mensen moeten behalve de dag, ook de nacht in Boxtel gaan doorbrengen?
?Ja, want het is zonde als de mensen hier de dag doorbrengen en vervolgens in Eindhoven of Den Bosch gaan eten en een hotel nemen. Het zou jammer zijn als ze daar hun geld uitgeven in plaats van hier.?

Hoe realiseer je dit?
?De omstandigheden voor recreatie en toerisme zijn prima en worden alleen maar beter. Dus dan komen de commerciële uitbaters vanzelf.?

Welke mensen komen Boxtel bezoeken, denkt u?
?Ik denk mensen uit de eigen regio die bijvoorbeeld de cultuurhistorie hier onderzoeken. Maar ook mensen uit de grote steden, bijvoorbeeld de Randstad. Heel divers dus. Het voordeel van Boxtel is dat het nog een dorps karakter heeft. Tegelijkertijd heb je hier wel een heel goede horeca. En een mooi buitengebied. Dat is een mooie combinatie.?