Vondst nieuwe gevaarlijke mug verzwegen


'Encefalitismug' gevonden bij Noordbrabantse importeurs van gebruikte banden

NOORD-BRABANT, 20091123 -- Na de ontdekking in 2005 van de gevaarlijke tijgermug in Lucky bamboo-kassen mocht het publiek hier niets van weten. Nu verzwijgt de overheid opnieuw de ontdekking van een gezondheidsbedreigende exotische muggensoort, die is aangetroffen bij importeurs van tweedehands banden in Noord-Brabant.

De mug, met de wetenschappelijke naam Ochlerotatus atropalpus (ook wel: Aedes atropalpus) komt van oorsprong uit Noord-Amerika en heeft nog geen officiële Nederlandse naam. Omdat hij met name goed is in het verspreiden van verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking), past de naam `encefalitismug' wel bij deze voor Nederland nieuwe soort.
Uit een Engelstalig artikel in Eurosurveillance (gericht op professionals die zich in Europa bezig houden met infectieziekten) blijkt dat deze invasieve exoot al in augustus is aangetroffen op drie locaties in Noord-Brabant. Het gaat om bedrijven die tweedehands banden importeren, met name het wat grotere formaat van bijvoorbeeld vliegtuigen en tractors. Er werden honderden larven in de banden gevonden, op twee locaties zaten zelfs larven in elke band waar water in stond. Daarnaast werden ook rondvliegende encefalitismuggen aangetroffen. De exacte namen en locaties van de bedrijven worden in het artikel geheim gehouden. Uit een uitgevoerde modelstudie is daarnaast gebleken dat het Nederlandse klimaat geschikt is voor vestiging van deze mug.

De mug is in staat om virussen te verspreiden die de volgende vormen van encefalitis veroorzaken: Japanse encefalitis, Saint Louis encefalitis, La Crosse encefalitis, Murray valley encefalitis, Western equine encefalitis en Eastern equine encefalitis. Daarnaast kan de mug West Nile Virus verspreiden. De mug kan de virussen ook op zijn nageslacht overdragen: het is dus mogelijk dat met de muggen ook de virussen naar Nederland zijn gekomen.
Encefalitis is een ontsteking van de hersenen, die niet alleen bij mensen maar ook bij dieren (zoals paarden) kan optreden, met mogelijk overlijden tot gevolg.

Volgens het artikel beschouwt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de mug als een "ongewenst organisme" voor Nederland, vanwege zijn mogelijke rol bij de verspreiding van infectieziekten die relevant zijn voor de volksgezondheid.
Maar het ministerie ziet ondanks deze gezondheidsrisico's kennelijk geen reden om het publiek op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van deze mug en de exacte locaties waar ze gevonden zijn. Is het verantwoord dat de overheid de omwonenden van de betreffende bedrijven onwetend houdt over de mogelijke gezondheidsrisico's die zij lopen? En zou de overheid de burgers niet juist actief moeten betrokken bij het opsporen van deze riskante muggen?
De vergelijking met de gang van zaken bij de tijgermug dringt zich op. De overheid hield de vondst van deze zeer beruchte exotische mug meer dan een jaar geheim voor het publiek, totdat enkele burgers het in de media brachten.

In het artikel wordt gesproken over het ontwikkelen van controlestrategieën, zoals behandeling van de banden bij aankomst en overdekte opslag van de banden. Hoe en op welke termijn de overheid het probleem van de aanwezigheid en de invoer van encefalitismuggen gaat aanpakken is echter nog ongewis.
Ter bescherming van de volksgezondheid zou de minister van VWS er snel voor moeten zorgen dat de invoer van deze mug wordt gestopt en de aanwezige muggen worden opgespoord en bestreden. Na vestiging zijn dergelijke invasieve muggen vrijwel niet meer uit te roeien en is de schade onomkeerbaar.

platform Stop invasieve exoten





ingezonden persbericht