Gemeente Hilversum

Engelandvaarders in Raadhuisconcert met wereldpremière dubbelkwintet

publicatiedatum: donderdag 5 november 2009

Het Britse muziekleven stond altijd al op hoog niveau maar veel grote componisten heeft het land niet voortgebracht. Engeland trok juist componerend talent van het continent aan. Deze Engelandvaarders voelden zich prima thuis in de Engelse, muziekminnende omgeving. Eén van hen, de in Hongarije geboren Emánuel Moór (1863 - 1931), ontwikkelde zich niet alleen tot een begaafd componist en pianist, maar was ook een succesvol schilder, architect en uitvinder. Hij ontwikkelde de Moor-Duplex piano, een instrument met een dubbel toetsenbord dat ook gekoppeld kon worden.

Met deze nieuwe techniek werd het spelen van grote intervallen en zelfs chromatische glissando vergemakkelijkt. Tijdens het Raadhuisconcert van 24 november staat zijn dubbelkwintet voor 5 blazers en 5 strijkers centraal. Zeker is dat het hierbij gaat om een Nederlandse première wellicht is het zelfs een wereldpremière omdat niet te achterhalen valt of dit bijzondere werk ooit eerder is gespeeld. Het werk van Moor geschreven in een aantrekkelijk laat-romantisch idioom, helemaal in de traditie van Brahms. I

Verder worden uitgevoerd het Kwintet voor blazers van Gustav Holst en het Klarinetkwintet op.115 van Johannes Brahms.

De musici
Aan deze productie werken liefst 10 musici mee: Jeannette Landré - fluit, Ingrid Nissen - hobo, Arjan Woudenberg - klarinet, Hajime Konoe - fagot, Laurens Otto - hoorn, Quirine Scheffers en Mintje van Lier - viool, Laura van der Stoep - altviool, Rebecca Smit - cello en Boris Kozlov - contrabas.

Kaarten
Kaarten voor dit concert in de Burgerzaal van het Raadhuis te Hilversum zijn verkrijgbaar (à EUR 15 inclusief consumptie) bij de VVV, De Hilversumse Boekhandel en Bibliotheek Hilversum en vanaf 19.30 aan de zaal. Reserveren kan ook via www.raadhuisconcerten.nl Het concert begint om 20.15 uur.