Uitnodiging: Cultuurfonds biografie over Jacoba van Beieren verschijnt

10/11/2009 14:26

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Persuitnodiging: Overhandiging eerste exemplaar uit 'Sleutelfiguren' reeks aan auteur Antheun Janse

Amsterdam, 10 november 2009. Op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds verschijnt bij Uitgeverij Balans een reeks biografieën over acht 'sleutelfiguren' uit de Nederlandse geschiedenis. De eerste biografie is geschreven door Antheun Janse en gaat over het leven van Jacoba van Beieren, de laatste gravin van Holland. De presentatie van het boek Een pion voor een dame vindt plaats op dinsdag 24 november van 14.00 tot 16.00 uur bij het Cultuurfonds in Amsterdam.

Jacoba van Beieren (1401 - 1436) kent een bewogen levensgeschiedenis. De vorstin is viermaal getrouwd geweest, heeft diverse oorlogen gevoerd, is tweemaal op spectaculaire wijze aan haar belagers ontsnapt en is uiteindelijk jong en tragisch aan haar einde gekomen. Antheun Janse neemt in het boek Een pion voor een dame afstand van de beeldvorming rondom Jacoba van Beieren en gaat op zoek naar haar eigen rol in de gebeurtenissen in haar leven.

Antheun Janse (1962) studeerde middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1993 op een studie over de Friese oorlog van de graven van Holland rond 1400. Sindsdien publiceerde hij ondermeer Ridderschap in Holland. Portret van een adellijke elite in de late middeleeuwen (2001). Ook verzorgde hij de teksteditie van de Johan Huyssen van Kattendijke-kroniek (2005). Hij is werkzaam als universitair docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 2007 het initiatief genomen tot de zogenaamde 'Sleutelfiguren' reeks. In de reeks worden bekende figuren als Jacob Cats en Jacob van Lennep geportretteerd, maar ook minder bekende als Mina Kruseman en Jacob Roggeveen. Voor alle delen geldt dat de hoofdpersoon een uniek venster op zijn of haar tijd biedt. De boeken zullen tussen 2009 en 2012 verschijnen bij Uitgeverij Balans.

De directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Adriana Esmeijer, overhandigt op dinsdag 24 november het eerste exemplaar van Een pion voor een dame aan Antheun Janse. Tijdens deze bijeenkomst houdt de auteur een korte presentatie over de totstandkoming van het boek en spreekt Joep Leerssen - hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam - over het biografische genre. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur bij het Prins Bernhard Cultuurfonds aan de Herengracht 476 in Amsterdam.





http://www.cultuurfonds.nl