Gemeente Venray


19 november 2009

De Gouden Toekomstbus

Venraynaren in discussie over veilige toekomst

Venraynaren gaan dinsdag 24 november met elkaar in discussie. Thema is `veilig leven met minder mensen'. De discussie vindt plaats in de burgerzaal van het gemeentehuis.

Aanleiding voor de discussie is het project `De Gouden Toekomstbus', een initiatief van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG wil graag weten hoe de gemeenten omgaan met demografische krimp en andere ontwikkelingen. De Gouden Toekomstbus is een échte bus, die een toer maakt langs tientallen gemeenten in Nederland. De passagiers zijn onder andere bestuurders van de gemeenten. Ze discussiëren onderweg met elkaar en in de halteplaatsen met inwoners van de gemeente over onderwerpen die met thema te maken hebben.

Veilig leven in Venray

Dinsdag 24 november rijdt de Toekomstbus door Limburg en doet achtereenvolgens Meerssen, Echt-Susteren, Weert en Venray aan. Iedere gemeente bepaalt zelf waarover de discussie moet gaan. Venray heeft gekozen voor het thema `veilig leven'. Veiligheid, krimp en leefbaarheid zijn nauw met elkaar verweven. Veiligheid is meer dan blauw op straat. Het gaat ook over het hebben van een baan en passende woonruimte. De manier waarop je het onderwijs, maar ook je centrum inricht. Maar ook over de zekerheid van `handen aan het bed' voor mensen die zorg nodig hebben. Al die onderwerpen komen dinsdag 24 november in de halteplaats Venray aan bod.

Slimme ideeën

Voor de gesprekken in de burgerzaal hebben Burgemeester en Wethouders burgers van dorpen en wijken, vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen en ondernemers uitgenodigd. Tussen 14.00 en 15.00 uur komen onderwerpen als veiligheid, de zorg, de multiculturele samenleving en integratie aan bod. Kortom de toekomst van Venray.

De uitkomsten van de discussie in Venray en in de andere gemeenten, gebruikt de VNG in haar Nationaal Actieplan Bevolkingsdaling. Dat plan wil de VNG binnenkort aan de Tweede Kamer aanbieden.