Gemeente Rotterdam

Deze week vergaderen de commissies FIBS en ESMV op het stadhuis. De commissies MVP, JOC en de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) hebben een externe oriëntatie. Lees verder voor meer informatie over de agenda's en programma's.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 24 november, 9.30 uur
De commissie gaat op werkbezoek naar Wmo-pilots in de deelgemeentes IJsselmonde en Hillegersberg. Beide pilots zijn tot stand gekomen door samenwerking van deelgemeente en stad in het kader van het Meerjarenplan Wmo 2008-2010. Daarom zijn ook de desbetreffende deelraadscommissies bij het bezoek aanwezig. Nog voor het einde van deze raadsperiode zal de commissie het volgende Meerjarenplan Wmo bespreken. In IJsselmonde wordt gestreefd naar een vraaggericht netwerk van vrijwilligers en professionals op wijkniveau met als doel benutting van de mogelijkheden van burgers, hun sociale netwerken en de mogelijkheden van de buurt. De Wmo-pilot in Hillegersberg streeft naar een aanpak waarin de ondersteuningsvraag gecombineerd wordt met participatiemogelijkheden. Door een vraaggerichte samenwerking wordt een nieuwe werkwijze ontwikkeld voor professionals, vrijwilligers en mantelzorgers op uitvoerend niveau. In IJsselmonde bezoekt de commissie Oranjehof en in Hillegersberg LCC Castagnet.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 25 november, 9.30 uur De commissie bespreekt in haar vergadering de Sportnota 2016. Deze nota is opgesteld als uitvloeisel uit het Olympisch Plan 2028 en de kandidaatstelling van Nederland voor het WK voetbal 2018. Verder gaat de commissie met de wethouder in debat over het bouwplan Zalmhaven. De bewoners hebben te kennen gegeven dat er grote bezwaren tegen dit bouwplan zijn. Tot slot krijgt de commissie de gelegenheid om input te leveren met betrekking tot de opstelling van de Participatienota. In deze nota worden afspraken gemaakt over de wijze waarop bewoners kunnen worden betrokken bij ingrijpende ontwikkelingen van hun directe woonomgeving.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdagmiddag 25 november, 14.00 uur De commissie spreekt in de voormalige bibliotheek van museum Boijmans (Museumpark 18-20) vertegenwoordigers van de gemeenten Amsterdam en Den Haag, het ministerie van OCW en de Raad voor Cultuur over de ontwikkelingen in de subsidiëring van culturele instellingen. De commissie heeft om deze externe oriëntatie verzocht naar aanleiding van een rapport van begin 2009 over de doelmatigheid van subsidieverlening. In januari 2010 zal de commissie nog met de wethouder spreken over de evaluatie van de totstandkoming van het Cultuurplan 2009-2012. De commissie wil ook lering trekken uit de ervaringen van andere grote steden en de ontwikkelingen op Rijksniveau. De commissie zal verder haar eigen rol in de totstandkoming van het huidige Cultuurplan bespreken. Zij wil do's en don'ts overdragen aan de commissie die na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 cultuur in haar portefeuille zal hebben. Zo kunnen opvolgers profijt hebben van eerder opgedane ervaringen ten behoeve van het volgende Cultuurplan 2013-2016.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 26 november, ca. 9.40 uur De commissievergadering begint met de bespreking van de voortgang van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Vervolgens bespreekt de commissie de Jaarrapportage 2008 van het Regionaal Actieprogramma Luchtkwaliteit Rijnmond (RAP) en Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL). Het volgende agendapunt betreft de Verordening Parkeerregulering en parkeerbelasting 2010 en Bouwleges 2010. De commissievergadering eindigt met de bespreking van de evaluatie van de functie van de Verkeersmarinier.

Commissie tot Onderzoek van de Rekening
Donderdag 26 november
De COR heeft een externe oriëntatie. Ernst & Young organiseert een themasessie over Risicobeheersing als instrument van governance in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst zal onder andere ingegaan worden op risicomanagement bij gemeenten, risicobeheersing en internal audit, toezicht op bestuurlijke risicoafweging en er zal een reflectie gegeven worden op de controletoren van de gemeente Rotterdam.

Bron: Griffie, 23-11-2009