Gemeente Voorschoten

Voor- en vroegschools educatie

kinderopvang Kinderspeelzaal Voorschoten en kinderdagverblijf Kindex starten met een programma voor- en vroegschoolse educatie. Ze gaan werken met Puk & Ko. Dit is een totaalprogramma voor peuters om ze de eerste stapjes te laten zetten op het gebied van taal, rekenen en sociale vaardigheden. De afgelopen maanden zijn de leidsters geschoold. Wethouder Marijke Kleijweg deelt dinsdag 24 november de certificaten uit.

Het is belangrijk dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De gemeente subsidieert daarom de kwaliteitsimpuls voor- en vroegschoolse educatie (VVE). In 2009 zijn er daarom twee activiteiten gestart. Er wordt een nieuwe methode ingevoerd op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De overdracht van gegevens van kinderopvang en peuterspeelzaal naar basisscholen wordt ook verbeterd.

VVE-methode
In overleg met de leidsters is gekozen voor de gecertificeerde methode Puk & Ko. Dit is een programma voor 2 - 4 jarigen. Puk en zijn knuffel Ko zijn handpoppen en doen mee met de kinderen. Puk speelt, helpt met opruimen en zit in de kring. Puk is eigenlijk één van de peuters. Hij stimuleert de kinderen op een speelse manier op het gebied van taal en rekenen en in hun sociale en emotionele ontwikkeling.

Overdracht
De overdracht van gegevens tussen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen is erg belangrijk. Leidsters en leerkrachten volgen een cursus en overleggen met elkaar over verbeteringen.

Bereikbaar maken van voorschoolse voorzieningen De gemeente besteedt in 2010 extra aandacht aan het bereikbaar maken van voorschoolse voorzieningen voor zoveel mogelijk kinderen. Een aantal kinderen gaat niet naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, terwijl dit belangrijk is voor hun ontwikkeling. Om deze kinderen te bereiken werken de gemeente en de peuterspeelzaal samen met onder andere de consultatiebureaus. Samen gaan we diverse activiteiten organiseren om de voorschoolse opvang te promoten.
* 23 november 2009