Gemeente Noordwijkerhout

24/11/2009 - Aanleg afvalwatertransportleiding Noordwijkerhout

De afvalwaterzuivering (awzi) aan de Schippersvaartweg wordt opgeheven en vervangen door een gemaal. Dit nieuwe gemaal verpompt het rioolwater van de gemeente Noordwijkerhout naar de nieuwe awzi in Noordwijk. Hiervoor moet een leiding tussen het gemaal in Noordwijkerhout en de awzi in Noordwijk worden aangelegd.

De awzi Noordwijkerhout is sterk verouderd en moet worden vervangen. Rijnland heeft besloten om de zuivering in Noordwijkerhout op te heffen en te vervangen door een gemaal. De aan te leggen leiding tussen het nieuwe gemaal en de nieuwe awzi in Noordwijk is 7,5 kilometer lang en heeft een doorsnede van circa 50 centimeter. Het tracé loopt vanaf de Schippersvaartweg door de bollenvelden naar de Maandagsewetering, via de 's Gravendamseweg naar de N206. Daarna volgt de leiding de N206 tot aan de zuivering van Noordwijk aan de Achterweg. Hier kruist de leiding de N206 en loopt via het land naar het zuiveringsterrein.

Tussen de Schippersvaartweg en de Maandagsewetering doorkruist de leiding de bollenvelden. In overleg met de eigenaren en gebruikers van het land wordt de leiding in de bollenvelden aangelegd in de periode van december 2009 tot en met maart 2010.

Een groot deel van de leiding wordt aangelegd in `open ontgraving': er wordt een sleuf in de grond aangebracht en de leiding wordt gelegd, waarna de sleuf wordt aangevuld. Daar waar de grondwaterstand te hoog is, wordt met behulp van pompen grondwater tijdelijk onttrokken, zodat de leiding droog kan worden aangelegd.

Begin december wordt gestart met de aanleg van de leiding vanaf de Schippersvaartweg. Naar verwachting zijn in september 2010 de werkzaamheden afgerond.