Gemeente Noordwijkerhout

24/11/2009 - Informatie over vliegtuiglawaai op internet

Steeds meer mensen willen weten wat er wordt gedaan aan de toenemende geluidhinder in de regio door Schiphol en of hun stem écht wordt gehoord. Daarom heeft de Milieudienst West-Holland de informatie over de luchthaven op haar website vernieuwd. Op http://www.mdwh.nl/ kunt vinden waar u met vragen en klachten terecht kunt en wat wordt er gedaan om de overlast te beperken.

Voor zowel praktische zaken als achtergrondinformatie bevat de site diverse links, zoals naar het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) en de geluidsmeetpunten in de regio, maar ook naar rapportages van vliegtuiglawaai en het Aldersadvies. De Milieudienst hoopt dat de informatie mensen helpt hun vragen en klachten kenbaar te maken. Het is belangrijk om overlast te melden, want daardoor krijgen Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland een goed beeld van het lawaai dat vliegtuigen veroorzaken.
Wat doet uw gemeente?
Op de site kunt u vinden wat uw gemeente doet op het gebied van Schiphol. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest en Teylingen nemen deel aan de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS). De CROS is een wettelijk adviesorgaan van de minister van Verkeer en Waterstaat waarin de overheid, de luchtvaartsector en bewoners vertegenwoordigd zijn.

Een ander overleg is de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS). Hierin overleggen gemeenten en provincies over de ontwikkeling van Schiphol. De BRS vertegenwoordigt de overheden aan de `Alderstafel', waar gemeenten, bewoners en de luchtvaartsector in 2007 en 2008 intensief gesproken hebben over de toekomst van Schiphol en de regio tot 2020. De Alderstafel heeft advies uitgebracht over de vraag hoe Schiphol verder kan groeien zonder de omgeving meer te belasten. Het kabinet heeft eind 2008 het advies van de Alderstafel overgenomen. Op de site is te vinden wat het Aldersadvies uit 2008 inhoudt en welke rol gemeenten hebben in de besluitvorming rondom Schiphol. Wat doet de Milieudienst West-Holland?
U kunt op de site ook zien hoe de Milieudienst West-Holland de gemeenten ondersteunt die deelnemen aan de CROS en BRS bij de voorbereiding van deze overleggen en welke actiepunten de Milieudienst uitvoert die hieruit voortvloeien. Zo waren er in 2009 drukbezochte informatieavonden voor bewoners. Op basis van de metingen van Geluidsnet maakt de Milieudienst jaarlijkse rapportages van vliegtuiglawaai in de regio. De gemeenten gebruiken deze rapportages in hun regionale overleg over Schiphol.