Gemeente Alphen aan den Rijn

Vitale koers voor landschapsontwikkeling Rijn en Veenstreek

Alphen aan den Rijn zet een belangrijke stap over de toekomst voor het landschap. Zoals het verbeteren van wandel- en fietsroutes, de aanleg van ecologische verbindingzones en duurzame recreatie. Het uitvoeringsprogramma van het landschapsontwikkelingsplan (LOP) moet de ruimtelijke kwaliteit in de regio veilig stellen. Bewoners en maatschappelijke organisaties denken mee in de uitvoering. De eerste projecten staan in 2010 al op de planning.

Het college van burgemeester en wethouders stelde het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) vast. De gemeenten in de Rijnstreek: Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Rijnwoude stelden het plan op en maakten het in samenspraak met bewoners, belanghebbenden en maatschappelijke organisaties. Het LOP is een volgende stap in de visie op hoe de gemeenten het landschap in het gebied willen verbeteren.

Betere routes
Die gemeentelijke samenwerking is belangrijk omdat het landschap niet ophoudt bij de grens van een stad. Voorbeelden zijn het beter op elkaar aansluiten van fiets- en wandelpaden, het aansluiten van beplanting langs wegen en het verfraaien van het aangezicht van industrieterreinen aan de stadsranden. Bewoners, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden krijgen een belangrijke stem in de uitwerking van het plan. Zij kunnen hun ideeën alvast inbrengen bij de gemeente en worden er op die manier nauw bij betrokken.

In 2010 zijn de eerste projecten al zichtbaar, want Gemeente Alphen aan den Rijn is nu al bezig met vragen van bewoners over beplanting naast het fietspad aan de N11. Ook een project over inpassing van paardenhouderijen in het landschap is opgepakt. Deze twee plannen sluiten ook weer aan bij de projecten in het uitvoeringsprogramma van de Structuurvisie Buitengebied. Het uitvoeringsprogramma LOP ligt waarschijnlijk in december voor bij de raad.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen