CNV Onderwijs

24 november 2009

CNV Onderwijs eist stilleggen reorganisaties Dyade

Categorie: Algemeen nieuws, Onderwijs dienstverlening

CNV Onderwijs roep alle leden en niet-leden op iedere medewerking aan de reorganisaties binnen de Dyadekantoren in Hoofddorp en Rotterdam te weigeren of te traineren, tot het moment waarop met de bonden een passend sociaal plan is overeengekomen. Ook de OR wordt opgeroepen tot dat moment een negatief oordeel over de reorganisaties uit te blijven spreken.

In een overleg van donderdag 19 november zijn CNV Onderwijs en AbvaKabo FNV geïnformeerd over door de werkgever in gang gezette reorganisaties op de kantoren in Hoofddorp en Rotterdam. Op beide kantoren zal sprake zijn van boventalligheid en gedwongen ontslagen. De werkgever is voornemens al op 1 januari 2010 de eerste arbeidsovereenkomsten te beëindigen.

Het eerder afgesloten kader-sociaal plan voorziet weliswaar in tussentijdse reorganisaties waarbij sprake is van boventalligheid, maar gaat ook uit van herplaatsing van boventallige medewerkers op andere vestigingen. Het sociaal plan voorziet niet in de mogelijkheid tot gedwongen ontslag. CNV Onderwijs is dan ook van mening dat, conform de afspraken in artikel 7.3 van de cao, eerst een passend sociaal plan moet zijn afgesproken voordat de reorganisatie wordt doorgezet. Bovendien heeft de werkgever niet aan de verplichtingen om de vakbonden tijdig te informeren voldaan. Aan het verzoek van de OR om de bonden te informeren is door de werkgever geen gehoor gegeven.

CNV Onderwijs heeft in het overleg aangegeven dat beide reorganisaties, zowel die in Rotterdam als die in Hoofddorp, stopgezet moeten worden totdat de werkgever aan de overlegverplichtingen heeft voldaan. Helaas kon de werkgeversdelegatie tijdens het overleg die toezegging niet doen. Inmiddels is duidelijk dat Dyade, ondanks het niet nakomen van de afspraken, gewoon wenst door te gaan met de reorganisaties. CNV Onderwijs acht dat niet in het belang van de werknemers bij Dyade, ook al omdat op deze wijze een zware hypotheek wordt gelegd op het verdere overleg bij Dyade, onder andere over de cao voor 2010. Om die reden roept CNV Onderwijs de medewerkers in Rotterdam en Hoofddorp op daar waar mogelijk de medewerking aan deze reorganisaties stop te zetten.

---