Gemeente Eemsmond


Bouw sportcomplex en jongerencentrum Eemsmond van start maandag 23 november 2009

Dinsdag 24 november om 14.00 uur slaan wethouders Jan Dobma en Alie Boekhoudt symbolisch de eerste paal in de grond voor de bouw van het multifunctionele centrum in Uithuizen. Het centrum gaat onderdak bieden aan onder andere twee sportzalen en een jongerencentrum. Begin november is het sportcomplex af. De verwachting is dat het jongerencentrum begin 2011 klaar is.

Sinds enkele weken wordt er druk gewerkt aan de voorbereidingen van de bouw. Het bouwterrein is ingericht en de grond is bouwrijp. Half november heeft het college de bouwopdracht officieel verstrekt aan Bouwbedrijf Pellikaan. Dit bedrijf heeft ook het ontwerp voor het centrum gemaakt.

Werk aan de winkel
De komende weken worden eerst palen in de grond geboord. Vanaf januari kan dan de fundering aangebracht worden. Als alles volgens planning verloopt, krijgt het centrum in juni een dak. Rond oktober worden dan uiteindelijk de tribunes en de sporttoestellen in de sportzalen geplaatst. Een hele klus. In november kunnen de sportverenigingen fanatiek van start in hun nieuwe onderkomen. De jongeren moeten dan eerst zelf nog aan de slag.

Klusjongeren
De oplevering van het jongerencentrum duurt iets langer. In november 2010 is het jongerencentrum alleen nog een holle ruimte. Jongeren mogen dan vervolgens zelf het centrum afbouwen en inrichten. Bijvoorbeeld elektriciteit aanleggen, muren schilderen en een bar timmeren. De afwerking wordt gedeeltelijk een werkleertraject met leerlingen van Het Hogeland College. In de avonduren mogen alle jongeren die dat willen meehelpen.

Multifunctioneel centrum
Het multifunctionele centrum gaat ruimte bieden aan een sporthal van 30 bij 48 meter en een sportzaal van 28 bij 28 meter. Beide ruimtes zijn zeven meter hoog. Daarnaast komen er twee bowlingbanen, een kantine, kleed- en wasruimtes, een ruimte voor sport- en speluitleen en een jongerencentrum in het multifunctionele centrum.

Niet zonder EU en provincie
Zeven en een half miljoen euro gaat het multifunctionele centrum kosten. Veel geld. Daarom heeft de gemeente subsidie bij de Europese Unie en de provincie Groningen aangevraagd. Onder het motto Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland draagt de Europese Unie 150.000,- bij. De provincie Groningen subsidieert met 100.000,-.