AzG: Bevolking blijft slachtoffer van voortdurende oorlog Oost-Congo

24/11/2009 09:58

Artsen Zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen roept publiek op tot persoonlijke steunbetuiging

Amsterdam, 24 november 2009 - Ondanks dat de crisis in Oost-Congo zich stabiliseert, blijft de bevolking onverminderd slachtoffer van geweld. Verschillende nieuwe gewapende groepen, al dan niet deel van een formele groepering, profiteren van de heersende wetteloosheid en terroriseren de bevolking. Elke dag zien Artsen zonder Grenzen hulpverleners de gevolgen van aanvallen, represailles, afpersing en verkrachting. In één jaar tijd hebben haar teams 5.330 slachtoffers van seksueel geweld behandeld, 1.550 geweldsslachtoffers geopereerd en in totaal 528.850 patiënten behandeld. De hulporganisatie roept publiek over de hele wereld op een persoonlijke steunbetuiging voor de vrouwen, mannen en kinderen van Oost-Congo achter te laten op de speciale website www.toestand-kritiek.org.

De bevolking van de provincies Noord- en Zuid-Kivu is slachtoffer van directe aanvallen. Dorpen worden als deel van vergeldingacties systematisch met de grond gelijkgemaakt, mensen worden afgeperst, bestolen en gedwongen om arbeid te verrichten. Verkrachting van vrouwen, mannen en kinderen komt veelvuldig voor. Doordat de gevechten zich voortdurend verplaatsen, vluchten mensen telkens opnieuw massaal. In veel dorpen vluchten de inwoners elke avond de jungle in, uit angst voor de gewapende groepen.

Teams van Artsen zonder Grenzen, een van de weinige hulporganisaties die nog steeds in Oost-Congo actief is, maken mee hoe de criminaliteit sterk is toegenomen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de hulpverlening.

Auto's van Artsen zonder Grenzen werden in de afgelopen maanden overvallen, hierdoor moest het werk in verschillende mobiele hulpposten en gezondheidsposten tijdelijk worden gestaakt. Tijdens een grootschalige mazelenvaccinatie-actie in de regio Masisi (Noord-Kivu) werd Artsen zonder Grenzen zelfs als lokaas gebruikt voor een aanval op burgers. Het Congolese leger opende het vuur op zeven vaccinatielocaties, waar duizenden mensen waren bijeengekomen, als deel van een aanval tegen de FDLR (Forces Démocratiques de Libération du Rwanda. Artsen zonder Grenzen klaagde dit onacceptabele misbruik van humanitaire hulp voor militaire doeleinden aan.

Een jaar geleden lanceerde Artsen zonder Grenzen de speciale website www.toestand-kritiek.org om aandacht te vragen voor het oorlogsleed in Oost-Congo. Artsen zonder Grenzen plaatst hier ooggetuigenverslagen, foto's en videobeelden. Vandaag wordt het nieuwe dossier 'Wonden' op de website gelanceerd, waarin de verse wonden die de oorlog elke dag maakt bij de mensen centraal staan. Het publiek wordt opgeroepen een persoonlijke boodschap achter te laten voor de mensen in Oost-Congo. Artsen zonder Grenzen teams zullen deze boodschappen overbrengen aan de mensen. De site is er ook in het Engels, Duits, Frans, Grieks, Italiaans en Spaans.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in DR Congo, en sinds 1992 in de Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu. 115 internationale en 1.395 Congolese hulpverleners werken in ziekenhuizen en gezondheidsposten en trekken met mobiele teams door het gebied om vluchtelingen hulp te bieden. Van oktober 2008 t/m november 2009 behandelden zij 5.330 slachtoffers van seksueel geweld, opereerden zij 1.550 oorlogsgewonden, voerden zij 528.850 consulten uit, behandelden zij 4.900 cholerapatiënten, entten zij meer dan 330.000 kinderen in tegen mazelen, behandelden zij 10.160 kinderen voor ondervoeding en gaven zij 7.060 psychosociale counselingsessies. De teams werken in Rutshuru, Nyanzale, Kitchanga, Masisi, Mweso, Kirotshe, Chambucha en Lubero (provincie Noord-Kivu) en in Kalonge en Baraka (Zuid-Kivu).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.toestand-kritiek.org