Stichting Aids Fonds

Wetenschappelijk rapport Stichting HIV Monitoring

24-11-2009
Stichting HIV Monitoring (SHM) verzamelt anonieme gegevens van alle bij de 25 hiv-behandelcentra geregistreerde hiv-positieve patiënten. Uit het jaarrapport 2009 van de SHM blijkt een aantal verontrustende ontwikkelingen en cijfers.

Groei aantal hiv-geïnfecteerden
In het afgelopen jaar is het aantal geregistreerde patiënten gegroeid met 1.169 patiënten, een toename van 7,8% ten opzichte van vorig jaar. Dat brengt het totaal van de in de 25 Nederlandse behandelcentra geregistreerde patiënten, samengebracht in de SHM-database, op 16.129 patiënten. Medio juni dit jaar, de laatste peildatum, is 80% daarvan in behandeling (12.258 volwassenen en 147 kinderen). Samen met het CIb-RIVM is berekend dat in 2008 in Nederland naar schatting 21.500 volwassenen met hivzijn besmet en dat 40% daarvan dat niet weet.

Risicogedrag neemt toe, preventiecampagne noodzakelijk De epidemie verspreidt zich door een zorgwekkende toename in het seksueel risicogedrag onder homoseksuele mannen (MSM). SHM-directeur prof. dr. Frank de Wolf: 'Ik pleit voor een nieuwe preventiecampagne om het risicogedrag in te dammen en daarin het testen op hiv een centrale plaats te geven. Nu aids geen dodelijke ziekte meer is, nemen sommigen het minder nauw met voorzorgsmaatregelen en de risico's voor anderen.' Een grote bron van zorg blijven de niet-geregistreerde en onbehandelde dragers van het virus. Frank de Wolf schat het aantal geïnfecteerden die het zelf niet weten op ongeveer 8.000: 'Die groep draagt in grote mate bij aan het in stand houden en verspreiden van het virus.'

Hiv lijkt fitter te worden
Er is sprake van een opvallende verandering in de hiv-epidemie. De hoeveelheid virus die in een besmette persoon kan worden gemeten, wordt bepaald door de aanmaak en afbraak van hiv in het lichaam. Tussen de 6 tot 18 maanden na besmetting is er een evenwicht tussen aanmaak en afbraak, het zogenaamde set-point.
Sinds 1999 blijkt dat de hoeveelheid virus die op dat set-point wordt gemeten, is gestegen. Dat zou kunnen betekenen dat er selectie is van hiv dat zich sneller vermenigvuldigt, dat fitter is. Een hogere hoeveelheid virus betekent ook dat de overdracht van hiv makkelijker verloopt. Het beloop van de hiv-epidemie kan hierdoor worden beïnvloed, vooral als niet tijdig wordt getest en niet eerder wordt gestart met anti-hiv-behandeling.

Levensverwachting neemt toe, kosten ook
Door de behandeling met anti-hiv-combinatietherapie is de leeftijd en levensverwachting van hiv-geïnfecteerden toegenomen. In 1996 had een 25-jarige geïnfecteerde een kans van 5% om 50 jaar te worden. Nu is dat 80%. Van de totale populatie hiv-geïnfecteerden is 27% ouder dan 50 jaar. Het is de verwachting dat in 2015 41% van de populatie ouder dan 50 jaar zal zijn. Door deze ontwikkeling zal een groter beroep op gezondheidszorg worden gedaan, met een stijging van de kosten van 110 miljoen in 2009 tot naar schatting 230 miljoen in 2015.