Welten

Garantieregelingen zakelijke financieringen onvoldoende benut

dinsdag 24 november 2009

Workshop voor toename bekendheid regelingen bij banken en MKB

De garantieregelingen die de overheid heeft ingesteld om zakelijke financieringen eenvoudiger en veiliger te laten verlopen, worden momenteel onvoldoende benut. Dat constateert agentschap van het ministerie van Economische Zaken SenterNovem. Om die reden ontwikkelden financieel opleider en detacheerder Welten en het agentschap de workshop `Garantieregelingen Zakelijk Financieren' voor bankmedewerkers, ondernemers en accountants.

Zowel ondernemers als financiële dienstverleners zijn slecht op de hoogte van de mogelijkheden die garantieregelingen, zoals de borgstellingsregeling en de Garantie Ondernemingsfinanciering, startende en bestaande ondernemers bieden. Dat staat de start, doorstart en uitbreiding van potentieel succesvolle ondernemingen in de weg.
Het ministerie van Economische Zaken maakte de regelingen vanwege de crisis uitgebreider en breder toegankelijk. Het gebruik is daarna toegenomen maar toch blijft veel geld onbenut op de plank liggen. Dit jaar kan voor euro 1,75 mrd aan kredieten van staatsgaranties worden voorzien. Tot eind september was daarvan nog geen euro 500 mln gebruikt.
De Nederlandse Vereniging van Banken geeft aan dat de staatsgaranties te weinig worden benut vanwege de onbekendheid van bankmedewerkers met de regelingen. Daar lijkt het beeld te bestaan dat toepassing van de regeling ingewikkeld en tijdrovend is en dat de aanvragen vaak worden afgekeurd door SenterNovem.
De workshop Garantieregelingen Zakelijk Financieren helpt medewerkers van financiële dienstverleners en ondernemers het maximale uit de regelingen te halen. In de workshop komen de belangrijkste garantieregelingen uitgebreid aan bod. Deelnemers leren hoe de regelingen zo efficiënt mogelijk kunnen worden toegepast bij financieringsaanvragen zodat kredietaanvragen vaker kunnen worden toegewezen zonder het risicoprofiel te vergroten. De workshop is dusdanig opgezet dat het geleerde direct kan worden toegepast in de praktijk.

Over Welten
Welten is al meer dan 15 jaar marktleider in het opleiden en detacheren van financieel specialisten voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Zowel de opleidingstrajecten als de interim-professionals van Welten zijn gericht op het gebied van zakelijk- en particulier bankieren, verzekeringen en pensioenen.


---