Gemeente Overbetuwe



* Werkzaamheden Driel

Overbetuwe in beweging

---

Donderdag 19 november was de start van het project âOverbetuwe in bewegingâ. Dit project is bedoeld voor klanten van Sociale Zaken. Het uiteindelijke doel is de klanten te activeren naar (vrijwilligers)werk. Deelname aan de maatschappij dus en het liefst helemaal onafhankelijk worden van de Sociale dienst. Dit is altijd het doel van de afdeling Sociale Zaken, maar dit keer met een andere aanpak. In dit project wordt op drie onderdelen ingezet: bewegen, gezond leven en activering (naar werk). De eerste groep van 15 deelnemers gaat meteen van start. Het is de bedoeling dat nog twee groepen van 15 klanten van Sociale Zaken deel gaan nemen aan dit project. Hoe ziet het project eruit?

Bewegen

De deelnemers krijgen eerst een intakegesprek bij Ergo Control. Dit bureau begeleidt het bewegingsonderdeel. Het bewegen is goed voor de fysieke en mentale conditie. Twee keer per week gaat de groep met elkaar bewegen onder goede begeleiding. Er worden individuele doelen gesteld. Na 12 weken wordt bekeken welke resultaten behaald zijn. De deelnemers krijgen de benodigde sportkleding aangeboden door de gemeente.

Gezond leven

Gezond eten is een goede manier om je lichaam gezond te houden. De deelnemers krijgen daarom drie keer een workshop Gezond koken bij de Droom (Stichting Driestroom). De komende 13 weken krijgen de deelnemers wekelijks een tasje met groenten. Tijdens de workshops leren ze op creatieve wijze te koken met deze verse producten.

Activering

Na ongeveer 6 weken bewegen start het onderdeel activering. Het uiteindelijke doel is mensen naar (betaald) werk te begeleiden. Dit onderdeel wordt individueel opgepakt. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de deelnemers. Samen met Presikhaaf stelt de deelnemer een plan van aanpak op. Tegen de zomer van 2010 is het traject met Presikhaaf afgelopen. Hopelijk heeft iedereen dan zijn persoonlijke doel bereikt.

Startbijeenkomst

Donderdag 19 november was dus de start van het project. Alle deelnemende partijen waren aanwezig en legden kort uit aan de deelnemers wat het programma inhoudt. Wethouder Frank van Rooijen sprak zijn waardering uit voor dit nieuwe initiatief. Hij is er groot voorstander van om de talenten van de mensen aan te spreken. Te kijken naar wat iemand wel kan, in plaats van naar wat iemand niet kan. Aansluitend hield de bondscoach van de Atletiekunie, Honoré Hoedt, een verhaal over passie. Hoe uitvoering geven aan je passie je meer zelfvertrouwen en energie geeft. Hij gaf de deelnemers als tip om doelen te stellen en bij te houden wat je ontwikkeling is. Honoré benadrukte het belang van positief denken over jezelf. Fouten maken hoort erbij en daar leer je vervolgens van. Ook zijn boodschap was: benut je talenten.