Gemeente Overbetuwe



Overbetuwe wint Gelderse energieprijs 2009!

---

De Gelderse Energieprijs is voor het mooiste project van gemeenten of maatschappelijke organisaties uit Gelderland om energie te besparen of duurzame energie te gebruiken. Dit jaar is de prijs, een trofee en zesduizend euro, naar âEnergie-advies aan huisâ van de gemeenten Duiven, Lochem en Overbetuwe gegaan.

De gemeente Overbetuwe heeft op 18 november de Gelderse energieprijs 2009 gewonnen voor het project energieservice aan huis. Gedeputeerde Annelies van der Kolk reikte de bokaal met bijbehorende geldprijs van 6000 euro woensdagavond 18 november uit op het provinciehuis aan milieuwethouder Frits Witjes.
Overbetuwe deelt de prijs met de gemeenten Duiven en Lochem. Elke gemeente krijgt 2000 euro.
Het project âEnergie-advies aan huisâ bestaat uit persoonlijke energieservice aan huis waarbij zowel energiebesparing als mensen aan het werk helpen een doel is. De energieadviezen zijn uitgevoerd door de Stichting Collusie, enerzijds een bedrijf dat deskundig is in het geven van energieadviezen aan huurders/particulieren- en midden en kleinbedrijf, maar tegelijkertijd een reïntegratiebedrijf is dat langdurig werklozen een traject aanbiedt richting arbeidsmarkt.

Groot bereik

âEnergie-advies aan huisâ won de prijs omdat de projecten veel inwoners hebben bereikt. Mensen die op andere wijze misschien lastig te bereiken waren, werden enthousiast gemaakt voor energiebesparing. De dubbele doelstelling: energie en werkgelegenheid, zorgt er ook nog eens voor dat het draagvlak vergroot wordt.

Samenwerking

De projecten hebben bovendien de samenwerking tussen beleidsvelden binnen de gemeente op poten gezet. En de samenwerking met andere gemeenten bevorderd. Iedere gemeente heeft dit concept toegepast maar daarin haar eigen accenten gelegd. Bijvoorbeeld door samenwerking met woningcorporaties, lokale financiers en stichtingen voor reïntegratie en arbeidsbemiddeling of door het te koppelen aan een prijsvraag. Enkele andere gemeenten hebben al belangstelling getoond, ze kunnen gemakkelijk met het concept aan de slag.