Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

KWO-prijs voor prof. dr. Van de Velde en prof. dr. Falkenburg

Publicatiedatum: 24 november 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Op 24 november ontvangen prof. dr. Cock van de Velde (Heelkunde) en prof. dr. Fred Falkenburg (Hematologie) uit handen van minister Plasterk en in aanwezigheid van koningin Beatrix de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs van de KWF Kankerbestrijding. Zij krijgen een onderzoekssubsidie van 2 miljoen euro per persoon.

Falkenburg en zijn medewerkers doen onderzoek naar de behandeling van patiënten met leukemie, lymfeklierkanker en de ziekte van Kahler. Deze patiënten krijgen een stamceltransplantatie, die het mogelijk maakt ze te behandelen met afweercellen van de donor: "De komende jaren analyseren we met het subsidiegeld onder meer hoe we goede donorafweercellen, die zich richten tegen de tumor, in het lab zo goed mogelijk kunnen scheiden van de afweercellen die het gezonde weefsel van de patiënt aanvallen."

In het onderzoeksprogramma van Van de Velde wordt, in samenwerking met de afdeling Ouderengeneeskunde, gewerkt aan een wetenschappelijk fundament voor besluitvorming over de behandeling van oudere vrouwen met borstkanker. "Bij die besluitvorming wordt nu vaak gekeken naar de leeftijd van de patiënt. Maar de ene oudere patiënt is de andere niet. Deze patiëntengroep heeft straks direct profijt van ons programma omdat we ze beter kunnen behandelen."