Ministerie van Defensie

Antipiraterij-commandanten ontmoeten elkaar in de Golf van Aden

24 november 2009, 9.59 uur

Commandeur Bindt (EUNAVFOR), schout bij nacht José Domingos Pereira Da Cunha (SNMG1) en vice-admiraal Scott Sanders (CTF 151). - Foto: ministerie van Defensie De commandanten van de 3 grootste antipiraterij Task Forces hebben elkaar gisteren ontmoet aan boord van het Portugese NAVO-vlaggenschip NRP Alvares Cabral in de Golf van Aden Dit is een van 's wereld drukste vaarroutes tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan.

De Nederlandse commandeur Pieter Bindt van de European Naval Force Somalia (EUNAVFOR), zijn Amerikaanse collega vice-admiraal Scott Sanders van Task Force 151 (CTF 151) en de Portugese schout-bij-nacht José Domingos Pereira Da Cunha van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) waren al eerder bij elkaar om gezamenlijk genomen initiatieven in de strijd tegen piraterij te evalueren.

Efficiënt en effectief

Tijdens deze ontmoeting bekeken de commandanten nieuwe ontwikkelingen om ook in de toekomst met de 3 anti piraterij Task Forces zo efficiënt en effectief mogelijk de veranderende tactieken van de piraten aan te pakken. Ondanks 3 verschillende, maar overlappende, mandaten is het doel gelijk: het voorkomen en bestrijden van piraterij in de wateren rond Somalië. Commandant SNMG1 was eerder dit jaar in de regio actief met het bestrijden van piraterij. Hij constateerde dat er al een aanzienlijke verbetering in samenwerking, efficiëntie en effectiviteit is in het gezamenlijke optreden.

Oplossing

Piraterij verontrust wereldwijd regeringen omdat het een bedreiging is voor de regionale stabiliteit, de wereldhandel, de veiligheid van zeevarenden en de vrije zeevaart. De oplossing ligt volgens de 3 commandanten in stabiliteit in Somalië met een regionale capaciteit om de piraterij te bestrijden. De EU levert daaraan een bijdrage met een samenhangende aanpak van diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en defensie-initiatieven, waaronder de maritieme antipiraterij-operatie Atalanta.

Antipiraterij operaties

Op dit moment zijn er ongeveer 25 schepen uit 16 verschillende landen actief met antipiraterij-operaties voor de kust van Somalië in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Zij maken deel uit van de 3 Task Forces of staan onder nationaal commando van Japan, China, India en Saoedi-Arabië. Het operatiegebied beslaat een gebied ter grote van West-Europa.

Advies

Koopvaardijschepen wordt aangeraden de Best Management Practicesen route-adviezen ter harte te nemen zoals gepubliceerd op de Maritime Security Centre Horn of Africawebsite www.mschoa.eu. Naar schatting een kwart van de reders doet dit nog steeds niet. Vrijwel alle gekaapte schepen hebben de adviezen ook niet opgevolgd.