Ingezonden persbericht


http://www.gilzerijen.nl/websites/gilzerijen/website/show.asp?Propid=1&ModuleType=news&path=gwsitemanager/content/show/2465&newstype=26

Wijziging Wet maatschappelijke ondersteuning

Gemeente moet alfahulp anders regelen

De gemeente Gilze en Rijen is verantwoordelijk voor de uitvoering van de hulp bij het huishouden. Op dit moment zijn er twee vormen van hulp bij het huishouden, namelijk het persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura via een thuiszorgorganisatie, de zogenaamde alfahulp.

De gemeente moet deze alfahulp anders gaan regelen. Dat komt omdat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op 1 januari 2010 verandert.

U blijft huishoudelijke hulp houden.
Alleen de manier, waarop u hulp krijgt en van wie u hulp krijgt, kan veranderen.

Wat verandert er?
Als u gebruik maakt van een persoonsgebonden budget verandert er niets!

Sommige thuiszorgaanbieders maken voor de hulp bij het huishouden alleen maar gebruik van alfahulpen. Dit mag niet meer. Vanaf 1 januari 2010 mogen zorgaanbieders alleen nog mensen inzetten die in loondienst zijn van de organisatie. Dit wordt dan de zorg in natura. De thuiszorgorganisatie mag vanaf deze datum ook bemiddelen bij de inzet van alfahulpen.

Kan ik mijn eigen alfahulp houden?
Ja, dat kan, maar dat is ook afhankelijk van de keus die uw alfahulp gaat maken. Veel mensen zijn tevreden over hun alfahulp en willen die hulp houden. Veel alfahulpen werken ook graag als alfahulp. Daarom gaat de gemeente Gilze en Rijen werken met alfahulpbemiddeling. Er zijn afspraken gemaakt met Thebe Thuiszorg. Zij gaan zorgen voor de bemiddeling. Inmiddels zijn alle mensen die zorg via een thuiszorgorganisatie krijgen geïnformeerd en hebben zij een keuze kunnen maken. Thebe werkt hierin samen met de gemeente Gilze en Rijen om de wijziging zo goed mogelijk te laten verlopen per 1 januari 2010.

Waar kan ik meer informatie krijgen?
Hebt u na het lezen van dit bericht nog vragen dan kunt u dagelijks tussen 9.00 uur en 10.00 uur telefonisch contact opnemen met medewerkers van de afdeling Wmo van de gemeente Gilze en Rijen op de volgende nummers:

Angelique Kleijsen 0161-290258
May van Hellemond 0161-290341

U kunt voor informatie tevens contact opnemen met medewerkers van Thebe Thuiszorg op telefoonnummer: 0161-227433

Datum bericht: 24 november 2009