Gemeente Breda

Hoog ambitieniveau openbare ruimte Stationskwartier

Breda werkt aan de herontwikkeling van het gebied rondom het huidige station, vooruitlopend op de komst van de HSL. Daarbij hanteert de gemeente Breda een hoog ambitieniveau.

Uitgangspunt is het realiseren van het mooiste maaiveld van Breda in het Stationskwartier en dit hoge ambitieniveau staat beschreven in de Buitenruimtevisie Stationskwartier en omgeving.

Â

De bouw van het nieuwe Openbaar Vervoer Terminal Complex (OVTC) start in 2010, waarbij de buitenruimte in de nieuwe wijk wordt gerealiseerd. Op die manier is het OVTC straks optimaal bereikbaar voor alle vervoersmodaliteiten zoals de bus, de auto, de taxi, de fiets en de voetganger. Op 17 december 2009 stelt de gemeenteraad het ambitieniveau voor de buitenruimte in het Stationskwartier vast.

Â

Kwaliteitsniveau

De visie beschrijft hoe de straten en de groenvoorziening van de nieuwe wijk Stationskwartier eruit zien met daarin de nieuwe Stationslaan, maar ook enkele straten in de Belcrum en de Spoorbuurt, die op de nieuwe wijk aansluiten, zoals de Willemstraat, de Speelhuislaan en de Spoorstraat.

De hoge kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte heeft mede bepaald dat Breda is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland van oktober 2009 tot oktober 2011. De inrichting van de nieuwe wijk Stationskwartier krijgt hetzelfde niveau als de Bredase binnenstad of beter.

Bij de behandeling van de financiën van het Stationskwartier op 3 juni jongstleden, heeft de gemeenteraad zich unaniem uitgesproken voor handhaving van het hoge kwaliteitsniveau. Ondanks de crisis wordt er medio 2011 gestart met de eerste fase.

Â

Verder ontwikkeling

Stationskwartier De voorbereidingen voor het nieuwe station zijn in volle gang, zodat na de zomervakantie van 2010 de bouw kan starten. Daarnaast is de ontwikkelaar NS Poort druk bezig de stedenbouwkundige opzet voor de Spoorstraat en het toekomstige gebied rondom de Stationslaan uit te werken. In dit laatste gebied komt de vestiging van het nieuwe gerechtsgebouw, waarin de rechtbank en het openbaar ministerie zitten.

Â

Buitenruimtevisie Stationskwartier

Â

Breda, 24 november 2009