Gemeente Enschede

Gemeente Enschede en provincie investeren Essent-gelden

Enschede zet in op binnenstad, jeugdzorg en duurzaamheid

De gemeente Enschede en de provincie Overijssel gaan gezamenlijk investeren in de binnenstad van Enschede. De provincie stelt hiervoor 7 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de Spoorzone. De uitbreiding is gericht op het versterken van de regionale functie van Enschede. Hierdoor wordt het noordelijke deel van de spoorzone een levendig en mulitfunctioneel stadsdeel, met onder andere een internationale school en sociaal-culturele functies. Hiermee wordt een fysieke en functionele verbinding gelegd tussen de binnenstad en Roombeek.

Beide colleges hebben ook afspraken gemaakt over investeringen in het kader van het GroteStedenbeleid. Ze hebben onder meer afgesproken succesvolle projecten voor zwerfjongeren of jongeren met problemen ook in 2010 en 2011 voort te zetten. Er is ruim 4 miljoen euro beschikbaar voor het voorkomen van zwerfjongeren en verbeteren van de aansluiting jeugdzorg / maatschappelijke opvang in Twente en voor het project `Woon-Werk-Leer-Thuis voor jongeren'. Gemeente en provincie hebben verder afgesproken sterk in te zetten op het versterken van de preventie van risicojongeren, onder meer door opvoedondersteuning. De provincie stelt hiervoor 3,4 miljoen euro beschikbaar.

In het kader van het woningbouwprogramma hebben de gemeente en de provincie uitgesproken tot 2015 een forse slag te willen maken in het verminderen van het energieverbruik van de sociale huurwoningen. Samen met de woningbouwcorporaties gaat de gemeente deze woningen renoveren en aanpakken. Verder zorgt de gemeente Enschede voor voorzieningen en het aanpassen van woningen zodat veel meer ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.
Om de Enschedese doelstellingen voor klimaatmaatregelen en energiebesparing te halen wordt ook geïnvesteerd in energiebesparing van de particuliere woningen. Met 43.000 particuliere woningen ligt er een grote opgave. De provincie investeert 1 miljoen euro in het project `energiebesparing particuliere woningen'.

De investeringen van de provincie en de gemeenten worden gedaan uit de verkoop van hun Essentaandelen. Dat staat in een overeenkomst die Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel samen hebben bekrachtigd. De gemeente Enschede heeft een belangrijk deel van deze middelen gereserveerd in de programmabegroting 2010-2013. De plannen worden voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten. Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon-, werk- en leefklimaat." Burgemeester Den Oudsten: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we zaken beter en versneld uitvoeren. De investering dragen bij aan de stimulering van de economie in Enschede en de Regio. De resultaten geven een impuls aan de leefbaarheid van onze mooie gemeente en de provincie."

Overijssel investeert extra
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. De Overijsselse gemeenten hebben hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving.
Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop direct in de grond moet kunnen.

Geplaatst: 24 november 2009.

24 november 2009