Politie Gelderland-Midden

Burgemeesters geven startsein Burgernet

Publicatiedatum: 24-11-2009 11:13:53

BARNEVELD/NIJKERK/SCHERPENZEEL - Op donderdag 26 november a.s. geven de burgemeesters van Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel in het gemeentehuis van Barneveld het startsein voor de uitbreiding van Burgernet in deze gemeenten. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet start op 1 januari 2010 in de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel.

Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 actief in negen Nederlandse gemeenten en telt al zo'n 28.000 deelnemers. Dankzij de inzet van deze deelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie.