Wageningen Universiteit en Researchcentrum

24 nov 2009
Nummer: N

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO heeft aan de Wageningse onderzoekers Bas van de Wiel van Meteorologie en luchtkwaliteit, en Monique Heijmans van Natuurbeheer en plantenecologie een Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt tot 800.000 euro. Beide onderzoekers maken deel uit van de Environmental Sciences Group van Wageningen UR.

NWO kende aan 89 jonge, innovatieve wetenschappers de Vidi-subsidie toe. De organisatie ontving dit jaar een overweldigend aantal aanvragen. In totaal schreven 508 onderzoekers een onderzoekplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Met deze subsidies kunnen de bekroonde onderzoekers vijf jaar lang een eigen onderzoeklijn ontwikkelen en een eigen onderzoekgroep opbouwen.

Bas van de Wiel: als de avond valtâ¦
Bas van de Wiel zoekt in zijn project naar een verklaring voor het alom bekende fenomeen dat dr.ir. BJH van de Wiel , Bas âs avonds bij heldere hemel de wind doorgaans wegvalt. Het frappante is dat een dergelijke situatie vaak onderbroken wordt door een plotselinge aanwakkering van de wind. Als aanjager van turbulente menging zorgt de wind voor een significante uitwisseling van met name warmte, vocht en impuls; dit wordt âintermittent turbulenceâ genoemd. Bas van de Wiel: âIk wil dit bestuderen door gedetailleerde computersimulaties van luchtstromingen, in combinatie met een wiskundig-theoretische analyse van de stromingsvergelijkingen. Het is de bedoeling de ontwikkelde theorieën ook te toetsen aan de hand van interessante geobserveerde cases. Het probleem is erg relevant voor de verbetering van de huidige weer- en klimaatmodellen, aangezien deze m.b.t. zogenaamde nachtelijke grenslagen een sterk empirisch karakter hebben bij gebrek aan een duidelijk fysisch framework voor de genoemde fenomenen.â Bas is dankbaar voor het feit dat hij naast zijn verplichtingen als jonge docent bij de leerstoelgroep van Bert Holtslag en Maarten Krol doorgaans ook veel academische vrijheid geniet om zijn eigen plan te kiezen. Hij heeft ook veel te danken aan de groep als wetenschappelijk klankbord, in het bijzonder aan Arnold Moene, benadrukt hij.

Monique Heijmans: invloed vegetatie op de permafrostdooi dr.ir. MMPD Heijmans , Monique Klimaatverandering zal vooral in het hoge noorden gevolgen hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de dooi van permafrost, waarbij grote hoeveelheden kooldioxide vrijkomen. Veranderingen in de vegetatie van de toendra kunnen dit effect versterken of juist afzwakken. Een dichtere vegetatie kan de dooi van de permafrost vertragen. Op lange termijn echter, kan de moslaag verdwijnen waardoor de dooi toeneemt. Mossen zitten echter niet in de vegetatiemodellen die worden gebruikt in de klimaatmodellen. Monique Heijmans: âIn mijn onderzoek wil ik de effecten van mossen, struiken en grassen op de dooi van de permafrost en de beschikbaarheid van nutriënten onderzoeken, en kijken hoe dit inspeelt op de samenstelling van de vegetatie en de koolstofuitstoot. Ik ga dit doen in een combinatie van veldexperimenten in de Siberische toendra en ecosysteem-modelontwikkeling. Ik hoop zo het systeem van wederzijdse beïnvloeding van vegetatie en permafrost te kunnen ontrafelen. En aldus betere voorspellingen mogelijk te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de permafrost en de gigantische koolstofvoorraden die daar liggen.â