Gemeente Soest

.

Stop ouderenmishandeling

24 november 2009

In Nederland is één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling. Tijdens de week zonder Geweld wordt in Soest stilgestaan bij deze vorm van geweld. Want ouderenmishandeling komt ook in Soest voor.

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Eemland/Heuvelrug helpt ouderen die te maken hebben met mishandeling. En het Steunpunt helpt ook de verzorger.

Ouderenmishandeling kent veel verschillende vormen. Het is niet alleen lichamelijk geweld of seksueel misbruik, maar ook het aanbrengen van psychische of materieel schade, bedreigingen of uitbuitingen zijn vormen van mishandeling.

In veel gevallen komt mishandeling voort uit onmacht, onwetendheid, door overbelasting of onkunde van de verzorger.

Mishandeling melden

Mishandeling kan in diverse vormen voorkomen. Het is altijd belangrijk dat er hulp wordt gezocht.

Advies vragen bij het Steunpunt is een goede eerste stap. Het zetten van deze stap is niet makkelijk, maar het is een mogelijkheid om eindelijk iets te veranderen aan een soms uitzichtloze situatie.

Medewerkers van het Steunpunt luisteren en geven advies en informatie. Zij kunnen ook contact leggen met andere organisaties.

Het Steunpunt is er ook voor plegers van ouderenmishandeling. De medewerkers adviseren deze mensen hoe zij om kunnen gaan met de situatie, zonder dat daarbij geweld wordt gebruikt.

Bijvoorbeeld door hulp te krijgen bij de zorg of door te leren om op een andere manier met boosheid om te gaan. Ook omstanders kunnen bellen voor advies.

Help jezelf, help de ander.

Neem contact op met het Steunpunt Huiselijk Geweld Eemland/Heuvelrug. Telefoonnummer: 0900 - 1 26 26 26 (5 ct. per minuut) op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Bellen kan altijd anoniem. Buiten deze tijden is het mogelijk een bericht in te spreken. Een melding geeft geen verplichtingen, want er wordt met de beller afgesproken wat er met de informatie en het advies gedaan wordt.

Meer informatie

Meer informatie is ook te vinden op :
www.huiselijkgeweldeemlandheuvelrug.nl , of op de websites www.huiselijkgeweld.nl en www.movisie.nl/ouderenmishandeling . Bij acuut gevaar belt u het alarmnummer 112 (politie, ambulance).