Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Werkbezoek Deelgemeente

Tweede kamerlid maakt kennis met Wmo IJsselmonde

Hoe voortvarend wordt de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in IJsselmonde in de praktijk gebracht. Daar was Tweede kamerlid Jan de Vries van de landelijke CDA-fractie nieuwsgierig naar. Daarom bracht hij op vrijdagmiddag 13 november een werkbezoek aan de deelgemeente.

Dagelijks bestuurder Bram van Hemmen en Wmo-deskundige Karel Haga stonden voor de lastige taak om het kamerlid in enkele uren een indruk te geven van de IJsselmondse Wmo-praktijk. Lastig, want er zijn zoveel mensen en activiteiten die de Wmo-uitvoering in de deelgemeente tot een succes maken. Desondanks werd Jan de Vries een bescheiden maar uitermate informatief programma aangeboden.

Vraagwijzer
Het kamerlid werd ontvangen bij de VraagWijzer aan de Grote Hagen. De locatie illustreert de uitvoeringspraktijk van de Welzijnsnota en biedt politici de gelegenheid om kennis te maken met een praktijkvoorbeeld en mensen in het veld. Bestuurder Bram van Hemmen heette zijn Haagse partijgenoot hier officieel welkom en gaf kort een toelichting op het programma en de Welzijnsnota als richtinggevend kader voor de Wmo. Na een toelichting op de VraagWijzer door Eileen Zaat, directeur Stichting IJsselWijs, waar de VraagWijzer deel van uit maakt ging het gezelschap op pad naar een ander praktijkvoorbeeld van de uitvoering van de Wmo: Volkstuinvereniging Hordijkerveld aan de Akkeroord 6.

Volkstuinvereniging Hordijkerveld
In het kader van de in 2009 vastgestelde nota volkstuinbeleid is VTV Hordijkerveld concreet aan de slag gegaan met het ontwikkelingen van nieuwe initiatieven. In de nota worden de vereniging 'uitgedaagd' om het complex open te stellen voor de wijk en samenwerking te zoeken met verschillende maatschappelijke instellingen in de wijk. Het complex wordt daarmee een voorziening die meer centraal staat in de buurt en de wijk. VTV Hordijkerveld heeft contact gezocht met de stichting Pameijer om in gezamenlijkheid te zoeken naar mogelijkheden om elkaar te versterken en voor de bewoners van Reyeroord/Hordijkerveld iets extra's te kunnen betekenen. Enerzijds om voor VTV Hordijkerveld een oplossing te hebben voor haar onderhoudsplicht van het complex en anderzijds bewoners nieuwe kansen te bieden. Tijdens het bezoek gaf initiatiefneemster en voorzitter van de vereniging, Marij de Ronde, een toelichting.

Na een afsluiting bij de VitaliteitsWijzer in de Oranjehof aan de Immanuel Kantstraat keerde het kamerlid geïnspireerd terug naar Den Haag.