NEN


NEN 2608 rekenregels constructief glas gepubliceerd voor commentaar

dinsdag 24 november 2009, 10:21

NEN heeft het normontwerp NEN 2608 'Vlakglas voor gebouwen - Eisen en bepalingsmethode' voor commentaar gepubliceerd. De norm geeft de eisen en bepalingsmethode van het draagvermogen en vervormingen van overwegend statisch belast vlakglas, bestaande uit enkel glas, gelaagd glas of isolatieglas.

Deze norm vervangt NEN 2608 deel 1 en deel 2 en is bedoeld voor de constructeur. De norm omvat één rekenmethodiek waarmee het vlakglas bestaande uit enkel glas, gelaagd glas of isolatieglas, belast door punt-, lijn- of vlaklast loodrecht op de oppervlakte kan worden gecontroleerd. Bij controle van gelaagd glas kan nu ook worden gerekend met de gedeeltelijke samenwerking van de glasplaten door de glasfolies.

Minimale veiligheid
Nieuw zijn de eisen ten aanzien de minimale veiligheid ten gevolge van het doorvallen en vallend glas. Door onder andere eisen te stellen aan het breukgedrag en de minimale sterkte na glasbreuk wordt het risico op lichamelijk letsel beperkt. Eisen ten aanzien van het beperken van lichamelijk letsel in een niet-constructieve toepassing zijn opgenomen in de herziene versie van NEN 3569. Vanwege deze nauwe samenhang tussen NEN 3569 en NEN 2608 zijn beide ontwerpnormen gelijktijdig voor commentaar gepubliceerd.
Eind december 2009 wordt er een Nederlandse praktijkrichtlijn gepubliceerd met daarin vijf rekenvoorbeelden volgens Ontwerp NEN 2608:2009.

Commentaar indienen en meer informatie
Tot 15 februari 2010 kunt u commentaar indienen op ontwerp NEN 3569 en ontwerp NEN 2608 via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnormen in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Dit normontwerp is onderdeel van het pilotproject 'Open normalisatie' van NEN. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten, kennisinstituten e.d. bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Gert Jan Majoor, telefoon (015) 2690269 of e-mail gertjan.majoor@nen.nl. Voor meer inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. Annemarie Mewe, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl.