NEN


Herziening NEN 3569 voor veiligheidsglas voor commentaar gepubliceerd

dinsdag 24 november 2009, 10:42

Medio november 2010 is Ontwerp NEN 3569 'Vlakglas voor gebouwen - Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend glas - Eisen' voor commentaar gepubliceerd. Na definitieve publicatie vervangt dit normontwerp de norm NEN 3569:2001 'Veiligheidsbeglazing in gebouwen'.

Bij het opstellen van de herziening is ervoor gekozen om onderscheid te maken tussen glas in een constructieve toepassing en in een niet-constructieve toepassing. Eisen ten aanzien van het beperken van lichamelijk letsel in een niet-constructieve toepassing zijn opgenomen in de herziene versie van NEN 3569. De eisen ten aanzien van het beperken van lichamelijk letsel in een constructieve toepassing zijn opgenomen in de herziene versie van NEN 2608 'Vlakglas voor gebouwen - Eisen en bepalingsmethode'. Dit heeft geresulteerd in een 'versmalling' van NEN 3569, maar heeft zeker géén verlichting van de eisen tot gevolg gehad. Vanwege de nauwe samenhang tussen NEN 3569 en NEN 2608 zijn beide ontwerpnormen gelijktijdig voor commentaar gepubliceerd.

De wijzigingen
Overige belangrijke wijzigingen in de norm zijn:
- het toepassingsgebied is uitgebreid: glas wordt gezien als bouwproduct voor gebouwen én bouwwerken, in plaats van uitsluitend voor gebouwen;

- de norm gaat nu uitsluitend over letselveilig glas en dus niet meer kunststof;

- de norm spreekt over letselveiligheid en laat andere eisen aan het glas, zoals constructieve veiligheid, volledig buiten beschouwing.

Commentaar indienen en meer informatie
Tot 15 februari 2010 kunt u commentaar indienen op ontwerp NEN 3569 en ontwerp NEN 2608 via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnormen in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Dit normontwerp is onderdeel van het pilotproject 'Open normalisatie' van NEN. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten, kennisinstituten e.d. bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Gert Jan Majoor, telefoon (015) 2690269 of e-mail gertjan.majoor@nen.nl. Voor meer inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. Annemarie Mewe, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl.